Mi lehet a Bitcoin jelentősége?

2019.01.09

Mindenki tisztában van vele, hogy Venezuelában tarthatatlan a helyzet, a venezuelai emberek tömegesen áramlanak Kolumbiába abban a reményben, hogy némi élelemhez juthatnak. Az elmúlt évek hiperinflációjának köszönhetően mára a venezuelai bolivár nem több, mint egy darabka papír. 2014 óta több mint 3 millió venezuelai hagyta el az országát szinte nincstelenül és kétségbeesetten.

Az országban uralkodó rendszernek köszönhetően esély sincs a tönkretett gazdaság felvirágoztatására. Nem számíthatnak a döntéshozókra, sem fair és tisztességes választásokra. Órák hosszat állnak sorba, hogy jegyre kaphassanak valami zöldséget vagy akár gyógyszert, tehetetlenül nézik végig, ahogy megtakarításaik és egész életük eltűnik a süllyesztőben.

De talán akad némi reménysugár azok számára, akik hajlandóak a Bitcoinnal kísérletezni, amivel megkerülhetik a hiperinflációt és a szigorú pénzügyi szabályozást. Sajnos a spekuláció, a csalások, a kapzsiság elhomályosítják a kriptovaluták és a blockchain valódi jelentőségét. Azon emberek számára viszont, akik tekintélyuralmi rendszerben élnek - mint a venezuelaiak - a Bitcoin egy értékes pénzügyi eszköz, valós alternatíva lehet.

Vegyük például az átutalásokat. Miután tönkretették az ország gazdaságát, a venezuelai rezsim a külföldről érkező pénzekből is részt követel. A törvények értelmében a külföldről érkező pénznek át kell haladnia helyi bankokon. Alejandro Machado - kriptovaluta szakértő - szerint például egy USA-ból érkező pénzösszegnél 56%-os költséggel számolnak mire az több hét után megérkezik a címzetthez. Sőt ha ez még nem lenne elég, a bankok - a kormány nyomására - lehetetlenné tették az online számlák külföldi IP címről történő elérését is.

Mindennek megkerülésére a venezuelaiak elkezdtek Bitcoint fogadni külföldön élő rokonaiktól. Manapság ez már néhány perc alatt lebonyolítható, csekélyke díj ellenében. A kormányzati beavatkozás nem lehetséges, nincsen harmadik fél vagy közvetítő, így a pénz közvetlenül a tárcába érkezik. Majd akár perceken belül átváltható fiat valutára, mindez a kormányzat felügyelete nélkül.

Venezuela nem az egyedüli ország, ahol menedék valutaként használják a Bitcoint. Zimbabwe elnöke például az ész nélküli pénznyomtatással teljesen elértéktelenítette az ország fizetőeszközét, de mindezt a Bitcoinnal már nem teheti meg. Kínában figyelemmel kísérhetik az összes Alipay és WePay tranzakciót, de nem tudják megfigyelni az összes Bitcoinos kifizetést. Oroszországban befagyaszthatnak bankszámlákat, de nem fagyaszthatnak be Bitcoin pénztárcákat. De ha egy menekülttáborról van szó, akkor sincs másra szükség Bitcoin fogadásához, mint internetkapcsolatra. Nem kell hozzá engedély, sem a személyazonosság igazolása.

Természetesen árnyoldalai is vannak ennek a technológiának, hiszen a helytelen felhasználás akár meg is erősítheti az autoriter rendszereket. Venezuela, Irán és Szaúd-Arábia még azzal is próbálkozik, hogy például államilag ellenőrzött kriptovalutát ad ki, mint például a Petro. Ezzel pedig még hatékonyabban beavatkozik és megfigyel.

Igaz, hogy a Bitcoin technológiája még mindig gyerekcipőben jár és nem kínál rendkívüli felhasználhatóságot vagy gyorsaságot, de a szakemberek folyamatosan a fejlesztéseken dolgoznak, hogy minél könnyebben használható, minél inkább elérhető legyen mindenki számára a jövőben.

A világ népességének kevesebb, mint 1%-a - nem több mint 40 millió ember - használt már Bitcoint. Viszont ennek az 1%-nak több mint a fele autoriter rendszerű országban él. Ha megvalósulnak a fejlesztések, a felhasználóbarát pénztárcák, tőzsdék és minél több oktatási anyag áll majd rendelkezésre, akkor megvan annak a lehetősége, hogy a Bitcoin egy valós alternatívát nyújtson annak a 4 milliárd embernek, aki még ma sem rendelkezik banki hozzáféréssel.


További információ: www.time.com


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp és Kraken tőzsdéken folyó kereskedési felületen.  


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".