Mi kellene a kriptopiac talpra állásához?

2018.04.16

2018. január 1-jén a kriptopiac tőkeértéke 612 milliárd dollár volt, míg március végén 261 milliárd dollár, ami brutális mértékű visszaesés. A kriptopiac kritizálói talán joggal mondhatják, hogy ők ugye megmondták és éppen tanúi lehetünk a kriptolufi kidurranásának.

De a jelenlegi adatok szerint a rohamos esés megállt, sőt enyhe növekedés tapasztalható. A Bitcoin újra 8000 dollár fölé ért, míg a tőkekapitalizáció 326 milliárd dollár jelenleg. A jelenlegi növekedéshez az is hozzájárult, hogy hírek szerint 1,6 milliárd muszlim előtt nyílt meg a kriptovaluta piac, ami jelentős vásárlóerő.

Sokan úgy tartják, hogy a kemény korlátozások, a folyamatos - az ICO jegyzések körüli - átverések, az új - befektetői tapasztalattal nem rendelkező - szereplők megjelenése mind felelősek lehetnek az árfolyamok visszaeséséért, de éppen az is beigazolódhat, hogy ugyanezen okok vezetnek majd a piac fellendüléséhez.

A kriptopiac felvirágzásához és stabilizációjához a szabályozás szükségszerű és elkerülhetetlen, reméljük mindezt olyan keretek között valósítják meg, hogy közben nem szorítják vissza a kriptovaluták növekedését.

A nemzetközi jogi szabályozás kritikus fontosságú. Az ázsiai kormányok folyamatos bizonytalanságban tartják a kriptovaluta piac résztvevőit. Újabbnál újabb tiltásokat, szabályokat, szankciókat vezetnek be, ezek pedig egyáltalán nem segítik a piac hatékony működését.

Fontos lenne, hogy a kriptoközösség tagjai elsajátítsák azt a gondolkodásmódot, amely hozzájárul a jövő építéséhez. Össze kellene fogni, közös blockchain-en dolgozni, megőrizve ezzel a decentralizált jelleget.

Az intézményi befektetők szerepe sem elhanyagolható, ők azok, akik hozzájárulnak a kriptopiac felgyógyulásához. Amint a kriptovaluták szabályozva lesznek, egyre több intézmény ugrik fejest a kriptovaluták világába.

Volatilitás

Az árfolyamok hektikus változása arra kellene, hogy sarkallja a befektetőket, hogy elsajátítsák a 24 órás kereskedési piac által kínált előnyöket, miszerint stoploss ajánlatokkal kezelhetők a kockázatok és a csúszó (trailing) stoploss-al biztosíthatók az elért eredmények. Azonban a kriptovaluta befektetők többségének nincs ilyen irányú tapasztalata, tudása, sőt ami még nagyobb gond, hogy a 10.288 kriptovaluta kereskedési rendszer töredéke nyújt csak USD vagy EUR alapú stoploss megbízásra lehetőséget. Azon tőzsdék, melyeken nem lehet USD-vel vagy EUR-val kereskedni, csupán ETH vagy BTC ellenében lehet üzletet kötni,  azok fals biztonságot nyújtanak, mivel egy stoploss eladást beállítani egy keresztárfolyamra nem mondható biztos megoldásnak.

Megoldás jelenthet a Stop-Loss alkalmazása

Mindezek kapcsán hirdettem meg a Mini Workshop sorozatot (következő alkalom: 2018.04.24-én lesz 17:00-tól), ahol 2 órában megtanulható a stoploss, azaz inaktív vételi vagy eladói ajánlatok kezelésének stratégiája. 

A workshop-ra ezen a linken lehet jelentkezni.


Újdonsággal jövünk elő - hamarosan

Továbbá elindítottunk egy szoftver fejlesztést is, amely lehetőséget ad majd egy külső program segítségével, USD alapon stoploss ajánlatok beállítására, ütemezésére és akár egy automatizált visszavásárlásra is. De erről a következő hetekben fogok majd további információt adni, azoknak akik feliratkoznak a StopLoss Manager hírlevél listára.Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2400-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A Mini Workshop-ra itt is jelentkezhetsz.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!