Mi kell hozzá, hogy ne kövesse a piac a Bitcoin árfolyamát?

2018.07.05

Györfi András barátom a Kriptoakademia.com oldalán "Mikor szakadunk már el a bitcointól?" címmel egy igen fontos kérdés vetett fel, amivel kapcsolatban részletesen leírom véleményemet.

Két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a főbb kriptovaluták árfolyamai függetlenedni tudjanak a Bticon-tól.

1. A kereskedési rendszereken elérhetővé kell, hogy váljon USD/EUR ellenében a kereskedés lehetősége (az USDT és TUSD típusú átmeneti megoldás nem elégséges feltétel).

Gátolja:

* Egyre több kereskedési rendszer van (2017. májusában 2350 db volt, ma több mint 11 ezer, melyek többségénél BTC és ETC az elszámolási alap. 4-5 kereskedési rendszernek jelentős mértékben megnőtt a forgalmi dominanciája, ezeken a helyeken várhatóan hamarosan elérhetővé válik a FIAT valuta (USD/EUR) ellenében történő üzletkötés lehetősége, de ez még nem elégséges feltétel ahhoz, hogy a főbb kriptovaluták árfolyama leváljon a BTC árfolyammozgásának követéséről.

2. A piac és ezen belül a TOP (Bluechip) kriptovaluták tőkeértékének jelentős mértékben nőniük kell ahhoz, hogy ne lehessen ilyen mértékben kilengetni (manipulálni) az árfolyamokat.

* Az Apple tőkekapitalizációja 900 Mrd USD, napi átlag forgalma 27 millió darab, ami 189 USD árfolyamon számolva 4,3 Mrd USD, ami a tőkeérték 0,5%-a.

BTC esetében a napi forgalom - az Apple-höz hasonló szinten van, amely - 4,3 Mrd USD. Azonban a tőkeérték csupán 113 Mrd USD, azaz a napi forgalom a tőkeérték 3,8%-a ami 7,66-szoros érték az Apple-höz képest.

Ebből az következik, hogy a jelenlegi környezet nagymértékben spekulatív piac, azaz könnyen irányítható, befolyásolható. Tovább ront a helyzeten, hogy a Bitcoin tőkeértékének kb. 30-40%-a már - gyakorlatilag - nem is létezik, mivel nem férnek hozzá a tárcákhoz azok, akik anno az őskorban bányásztak Bticoint. Sokan elvesztették a tárcáik kulcsát és Satoshi Nakamoto egyedül birtokol 980.000 BTC-t, ami az éppen aktuálisan kibocsátott darabszám 0,54%-a. Jelenlegi értéke 6,5 Mrd USD, ami elméletileg soha nem fog eladásra kerülni.

Ha így nézzük, akkor a Bticoin - tényleges - tőkeértékének több mint 6%-a, azaz több, mint a vezető tőkeértékű Apple részvény tőkearányos napi forgalmának tízszerese fordul meg naponta, amiből az következik, hogy viszonylag kis összeggel befolyásolhatók a piaci árfolyamok. Mindez hatványozottan igaz a többi - jelentős mértékben - kisebb tőkeértékű kriptovalutára is.

* Egyre több a kriptovaluta, jelenleg: 11.500 db van, tavaly májusban még csak 2.350 darab volt.

A kereskedésbe bevont kriptovaluták 90%-a valóban nem fog sokat érni, azonban számossága tovább darabolja azt a csekély mértékű tőkét, amit hajlandóak befektetni kriptovaluta termékekbe.

Összegezve:

A vezető kriptovaluták árfolyama akkor fog leválni a Bitcoin-ról, ha nő a piac tőkeértéke és a forgalom a tőkeértékre vetítve jelentős mértékben csökken, továbbá akkor ha az USD vagy az EUR lesz az alap kereskedési valuta a kereskedési forgalom arányának több mint 50%-ában.


Pataki Gábor

CoinBroker alapítója


Volatilis árfolyamok kezelése a Stop-Loss Manager-el

Az extrém mértékben változó (volatilis) árfolyamok kezelésére nyújthat egy átfogó megoldást - a CoinBroker alapítója és csapata által létrehozott - hazai fejlesztésű Stop-Loss Manager szoftver, amely segít az árfolyam-ingadozások és az ebből fakadó kockázatok kezelésében.

A szoftver jelenleg BETA szakaszban tesztelhető, amire itt jelentkezhet.

A nagyfokú árfolyam-ingadozás kiváló lehetőség a profitszerzésre, de a kockázatok is jelentősek, melyet az is fokoz, hogy a kereskedési platformok nem biztosítanak teljes körű védelmet az ingadozások ellen.

"A Stop-Loss Manager szoftver biztosítja a stop-loss és a csúszó stop-loss teljes körű alkalmazását, és ezek dollár vagy euró alapon történő beállítását" - Pataki Gábor.

"A legtöbb tőzsdei platformon, még ha rendelkeznek is stop-loss funkcióval, nincs lehetőség hagyományos pénznemekkel történő kereskedésre, ezért nem képesek védelmet biztosítani az árfolyam-ingadozások ellen" - Pataki Gábor, a szoftvert fejlesztő Trade Innovation Kft. alapítója, kriptovaluta kereskedési szakértő.