Mi az a Jézus Coin?

2017.10.04

Ahogy folyamatosan újabb és újabb coinok árasztják el a piacot, már csak idő kérdése volt, hogy valaki egy szélsőséges ötlettel álljon elő. Az egyik - ha nem a leginkább elképesztő - még csak ICO szakaszban lévő kriptovaluta a Jézus coin (Jesus Coin), amely hamar felkeltette a befektetők figyelmét. Mindezt úgy, hogy az egész egy viccnek indult. Egy ilyen extrém kriptovaluta, mint a Jézus coin sikerét látva felmerül a kérdés, hogy az egész ágazat egy kriptobuborékot fúj vagy az újkori tőzsde vagy éppen rulett születésének vagyunk szemtanúi, mely az esetek döntő többségében kudarccal végződik.

A Jézus coin kibocsátását egy baráti társaság eredetileg szatírának szánta. A honlapjuk szerint "a Jézus coint Isten fiának valutájaként fejlesztették ki. A többi kriptovalutával szemben a Jézus coinnak megvan az a különleges tulajdonsága, hogy globális elérést biztosít Jézushoz, biztonságosabban és gyorsabban, mint korábban bármikor." Nehéz elképzelni, hogy ezek a sorok nem tréfásan íródtak, a dollárok mégis elkezdtek özönleni.

Az oldal folytatása szerint a legfőbb előnyök, ha a Jézus coinba invesztálunk a következők:

  • feltételezett bűnbocsánat,
  • rekord sebességű tranzakció közted és Isten fia között,
  • körülbelül 50 milliárd dollár értékű tőkekapitalizáció

A website (jesuscoin.network) szerint Jézus Krisztus az alapító és ügyvezető, Júdás mint megbízott, Szent Péter pedig PR szakemberként szerepel. A humoros hangvételű oldal ellenére a befektetők továbbra is vásárolják a coinokat. 

A Jézus coin teljesen megfelel az ERC20 ethereum token standardnak, 1 ether egyenlő 12 Jézus Coinnal (JC). Kibocsátott száma 13 millió, az ICO szeptember 12-én kezdődött és december 25-ig tart. A jegyzés első szakasza MA 12:00-kor fog lezárulni, amikor is 30% kedvezménnyel lehet vásárolni az isteni coinból. A coinok kereskedése várhatóan 2017. december 27-én kezdődik.

Mivel elhatároztam, hogy sok ICO-t jegyzek ezt sem fogom "kihagyni", habár egy jelképes 0,1 ETH-t kockáztattam meg ma reggel, amit az etherscan.io oldalon vissza is tudtok keresni.

"Értem én a viccet, ezért 0,1 ETH-val én is vásároltam az isteni coinból"

A jegyzés eredményességéről, az árfolyam változásáról folyamatosan beszámolok majd itt a blogban. 

Függetlenül a JC tulajdonságaitól, az a tény, hogy az egész egy viccnek indult, de mégis sikeresnek mutatkozik, azt jelzi, hogy a befektetők túlságosan is nagy hajlandóságot mutatnak arra, hogy bármilyen coinba befektessenek függetlenül annak tényleges értékétől. Ma reggelig 200 ETH azaz jelenlegi értéken kb. 15 millió forint gyűlt össze, ami egyértelműen mutatja, hogy az ICO-k vásárlásánál a kockázattűrési hajlandóság kiemelten magas. Ez előnyös is lehet azon startup-ok számára, akik egy ötletre szeretnének tőkét gyűjteni. Fontos hangsúlyozni, hogy szabályozatlan piacról beszélünk és a kockázat óriási, de a reménybeli haszon (na nem feltétlen a Jesus Coin-ra gondolok) is komoly mértékű lehet az esetek 2-3% - ában.


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.