Meetup 2 tapasztalatok: Kriptovaluták a gyakorlatban

2017.09.14

Második alkalommal - az elsőt június 21-én - tartottam Meetup-ot kriptavaluta témakörben az A38 Hajó kiállítóterében. A hallgatói létszám az első alkalom 90 fős létszámát túlszárnyalta és több mint 100-an voltunk. Ez már önmagában is tükrözi a kriptovaluták iránti érdeklődés egyre növekvő mértékét. Köszönöm mindenkinek a részvételt és a sok értékes kérdést, javaslatot és véleményt. 

A kriptovaluta kereskedést szerettem volna bemutatni és felhívni a figyelmet, hogy az árak nagymértékű ingadozása (volatilitása) szükségessé teszi, hogy a kriptovaluta protfóliónkat kezeljük. Nem biztatok senkit, - sőt szeretnék lebeszélni mindenkit - hogy napi szinten kereskedjen. A 7 napon, a nap 24 órájában folyó kereskedés hihetetlen mértékű terhet jelenthet a napon belül kereskedőkre (daytrader), de egyben lehetőséget is jelent azok számára, akik egy adott hír hallatán úgy döntenek, hogy kiszállnak az adott pozícióból, így azt bármikor megtehetik. A hagyományos tőzsdéken és devizatőzsdéken erre csak a piacok nyitvatartásának idejében van mód. 

Mivel a Meetup témája a kereskedés volt, az elhangzottak alapján sokan joggal gondolhatták, hogy csak tőzsdei múlttal rendelkezők rúghatnak labdába. Ez így teljes egészében biztosan nem igaz, figyelembe véve a kriptovaluták folytatólagos felértékelődését. Különösen igaz ez a TOP10  coin, azaz a tíz legnagyobb tőkekapitalizációjú (adott coin kibocsátott darabszáma /circulating supply/ szorozva az adott árfolyammal adja a tőkekapitalizáció értékét) kriptovaluta esetében. A "vásárolom és tartom" (buy & hold) stratégia hosszabb távon (ami éveket jelent), egy széles körű portfólió - min. 5-10 kriptovaluta -  esetében kifizetődő lehet. 

Nem feltétlen szükséges aktívan kereskedni, de sok esetben nagyon  is érdemes. Említhetnénk az Ethereum május - június hónapban látott szárnyalását, amikor is 89 USD szintről 380 USD fölé nőtt az árfolyam, majd július második felében egészen 139 USD-ig csökkent az ár. Vagy a NEO esetét, aminek értéke június 15-én még 1,68 USD volt, majd augusztus 14-re 50 USD feletti szintet is elért. Ezekben az esetekben egy, a profitot "bezsebelő" csúszó stoploss ajánlat (trailing stop loss) aranyat ér.


Kiemelten fontosnak tartom leszögezni, hogy

 a tőzsde világa függőséget alakíthat ki bárkiben,

ami a nap 24 órájában folyó kereskedés miatt, akár olyan "elvetemült" cselekedetekre is sarkalhatja az embert, hogy amikor felébred éjszaka akkor ránéz a telefonján az aktuális árfolyamokra vagy az olvasatlan árfolyam riasztásokra.  

Az árfolyamok lekövethetők kényelmesen is az előre meghatározott árszintek vagy napon belüli, százalékos elmozdulások automatizált követésével, amire kiváló megoldást nyújt a Coindera szolgáltatása. Erre nem szabad sajnálni a pénzt, havi szinten 1000-1500 Ft-ba kerül. Az árfolyamriasztó rendszer e-mailen és SMS-ben is tud riasztásokat küldeni, de akár időszakosan is küldhetünk magunknak helyzetképet az általunk követett kriptovaluták árfolyamairól. 

Talán a legfontosabb a portfólió értékének és az elért nyereségnek  a "könyvelése", rögzítése, amit a CryptoCompare oldalon díjmentesen megtehetünk. Még arra is lehetőséget nyújt a rendszer, hogy publikusan megosszuk portfóliónkat, így barátaink láthatják az elért eredményeket és ha szeretnék akkor tudják másolni befektetési stratégiánkat. 

MINTA portfóliók

Augusztus 1-én 900 USD-vel és szeptember 1-én 1000 USD-vel indítottunk egy-egy MINTA portfóliót, melyek ékesen bizonyítják, hogy a piaci árfolyamok változása igen jelentős. Érdemes tanulmányozni és okulni belőle. 

Az adózás kérdését is érintettük, amely szerint minden lezárt és nyereséges üzletkötés után 15%-os SZJA-t és 14%-os EHO-t kell fizetnünk, amit ráadásul adóelőleg formájában negyedévente kell átutalnunk a NAV részére, a vétel és eladás napján érvényes MNB által közölt középárfolyamon. 

A jövőben ICO-val (Initial Coin Offering) és felhő alapú bányászattal (cloud mining) is fogunk foglalkozni nyilvános Meetup-ok keretén belül. Megosztom veletek gyakorlati tapasztalataimat és az elért eredményeket, továbbá megmutatom hogyan is néz ki egy ICO vásárlásának folyamata. 

Fogunk szervezni workshop-okat - a következő szeptember 20-án lesz -  is , ahol a részleteket is megtanítjuk azok számára akik nem csak érdeklődnek, hanem részesei kívánnak lenni a kritpovaluták világának.

Akit érdekel az előadásom anyaga írjon és elküldjük neki e-mailen.

Kérdéseiteket, javaslataitokat a hello@coinbroker.hu címen várjuk


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.