Leváltható a dollár egy digitális valutára? (szavazz Te is)

2020.01.07

Az USA-nak nagy szerencséje, hogy a világ a világ devizatartaléknak 60%-át dollár adta 2019. III. negyedévében. Az EUR a második kedvenc, de így is messze elmaradt a USA dollár mögött 20%-os súlyával.

A digitális valutáknak - így a Bitcoin-ak - nincs meg a globális elfogadottságuk, miközben az infrastruktúrájuk már kezd egyre jobban kiépülni, ezért továbbra sem reális, hogy felváltsák a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját, világkereskedelmi pénzét.

Tényleg?

Világkereskedelmi pénz szerepe egyre csökken az Oroszországi exportnál a felé csökkent az utóbbi időben. Kínai is ott gyengíti a pozícióját ahol csak tudja, miközben Kína az USA legnagyobb hitelezője.

A Financial Time-ban megjelent Gita Gopinath véleménye, aki az IMF-nek dolgozik:

"A fizetési technológiák fejlődése nem orvosolja azokat az alapvető problémákat, amik szükségesek ahhoz, hogy globális valutatartalékká váljanak,"írja Gopinath. "A dollár státuszát az intézmények, a jog, és az Egyesült Államok által kínált befektetői védelmi rendszerek támogatják."Egyetértünk mindezzel?

Sok közgazdász véleménye, hogy a digitális valuták, egy napon felválthatják az USA dollár egyeduralkodó szerepéről, globális tartalékvaluta státuszáról.

A Bank of England elnöke, Mark Carney korábban arról beszélt, ami a Bitcoinbazis tolmácsolásában olvasható volt.

"A dollár dominálta valutakosarat és helyette központi banki digitális valutákkal kell felváltani, amik fedezete lehetne többek között a dollár is. Carney szerint a "szintetikus uralkodó valuta" (SHC) hasznára válna a nemzetgazdaságoknak és segítené a globalizáció kiteljesedését."

Ti mit gondoltok?