Lesz ismét államcsőd az USA-ban vagy sem?

2023.05.16


Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdász-professzora szerint az USA jelenlegi adósságproblémája potenciálisan államcsődhöz vezethet, ami globális recessziót kockáztat. Rogoff szerint ez a kockázat már valós, és a helyzet gyorsan rosszabbodhat. 


Az USA korábban már jelentett csődöt bizonyos kötelezettségeivel szemben, de a jelenlegi körülmények mások. Az elmúlt évek hatalmas inflációja is negatívan hatott az ország gazdaságára. Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy az ország akár már júniusban fizetésképtelenné válhat. 

A megoldásként javasolt adósságplafon emelését több közgazdász, köztük Peter Schiff is, kritizálja, mert szerintük ez csak rontana a helyzeten. A Kongresszus Költségvetési Irodája (CBO) szerint az USA ténylegesen csődbe mehet június első két hetében. 

Az IMF is figyelmeztetett arra, hogy az USA fizetésképtelensége komoly következményekkel járhat. Donald Trump, az USA korábbi elnöke, azt javasolta, hogy ha a demokraták nem járulnak hozzá a költségvetési kiadások csökkentéséhez, akkor hagyják, hogy az ország csődbe menjen.

Te mit gondolsz?