Kriptovaluták adózása

2018.03.12

Az elmúlt években hazánkban is egyre inkább ismertté váltak a kriptovaluták, a blockchain technológia vagy a bányászat, de általánosságban elmondható, hogy a témával kapcsolatos adózási és jogi kérdések nem egészen egyértelműek.

A Deloitte Private szakértőnek számít ezen a területen és Dr. Baranyi Gábor - igazgató - foglalta össze, amit a témában tudni érdemes. 

Minden országban másképp tekintenek a kriptovalutákra, ezért adóügyi szempontból is más-más megítélés alá esnek. A magyar jogrendszerben egyelőre nincsen semmilyen tételes szabály a kriptovalutákra vonatkozóan, pedig nagyon időszerű lenne.

Az adóhatóság - még egy 2015-ös megkeresés kapcsán - kinyilatkoztatta álláspontját, mely szerint a kriptovaluta befektetéseken elért nyereség magánszemélyek esetén "egyéb jövedelemnek" minősül, így közel 30%-os adóvonzata van. Bányászat esetén hasonló számokkal találkozhatunk. Céges tevékenység során elért kriptovaluta nyereség kedvezőbb besorolású, ám ez nem igazán jellemző a befektetők körében.

Sokan próbálkoznak külföldi "adózással", ez azonban nagyon kockázatos lehet, ha valaki nem kellően tájékozott adóügyi kérdésekben. Ráadásul az államok közötti információáramlásnak köszönhetően ezeken a "technikákon" sokszor inkább veszíteni lehet, mint nyerni.

További információkat a portfolio.hu oldalán olvashatnak. 


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2400-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!

Következő Meetup-unkat 2018. március 13-án tartjuk az A38 Hajón, melyre jegyet az A38 oldalán vásárolhatsz.

Téma: Tőzsdepszichológia alkalmazása, mik lehetnek a 2018. év vezető kriptovalutái