Kriptovaluta bányászat testközelből

2017.07.04

Saját bányászgépünk legyen vagy felhő alapú bányászattal próbálkozzunk? Az utóbbi egyszerűbb megoldásnak tűnik. Ezt hívják cloud, azaz felhő alapú bányászatnak (cloud mining), amit a bányászattal foglalkozó cégek bérelhető szolgáltatásként nyújtanak.

A szolgáltatási díjra vetített hozam kiugróan magas is lehet, mivel akár 9-10 hónap alatt megtérül a "befektetés," azaz a megvásárolt szolgáltatással azonos értékű Bitcoinra teszünk szert. De vigyázzunk mert ez is kockázatokkal jár!

A felhő alapú bányászatnak nagy előnye, hogy kis összeggel is elkezdhető, akár 20 USD-ral is kirpóbálhatjuk, míg egy profi bányászgép felépítése akár 2-2,5 millió forint is lehet, ami ráadásul havi szinten 30-40 ezer forint áramot is fogyaszt.

Lássuk saját tapasztalatunkat kicsiben

100 USD értékű szolgáltatási csomagot vásároltam, ami az elmúlt 12 nap alatt 0,00175959 Bitcoin-t termelt, ami 2500 USD Bitcoin árfolyammal számolva 4,4 USD-nak felel meg. Ha nem változik a bányászati hatékonyság akkor egy év alatt 0,053 BTC-t (Bitcoin) kereshetnénk, ami 2500-as árfolyamon számolva 133 USD.

Számoljunk egy kicsit tovább

A múltban megfigyelhető volt a Bitcoin árfolyamának dinamikus növekedése, ami az egyre növekvő kereslet és ismertség kapcsán vélelmezhetően tovább fog folytatódni. Éljünk azzal a feltételezéssel, hogy a Bitcoin egy év múlva a dupláját fogja érni, így a 0,05352 Bitcoin 5000 USD-os árfolyammal számolva 267 USD-t érhet (feltételezésünk szerint). Így a 100 USD értékben vásárolt szolgáltatásunk egy év alatt akár - fontos, hogy feltételezésekkel éltünk - 167% hozamot hozhat.

Fontos kiemelni, hogy a coin bányászatnak, még ha felhő alapú is, komoly kockázatai vannak:

  • a bányászatot működtető cég stabilitása (ezért érdemes az összegyűjtött Bitcoin-okat havi rendszerességgel elutalni saját Bitcoin pénztárcánkba)
  • Bitcoin bányászat nehézségi fokának, ezzel együtt hatékonyságának és profitabilitásának változása is komoly kockázat

Egy biztos, ha valaki szeretne Bitcoin bányászattal foglalkozni, akkor akár 20 USD-ral is elkezdheti, nem kell beletanulni a gépüzemeltetésbe, összeszerelésbe és a kiugróan nagy villanyszámlát sem kell fizetni.

Nem elhanyagyolható kérdés

A bányászott Bitcoin-ok eladását követően milyen módon fogunk adózni? Simán árfolyamnyereségként könyveljük el az összes bányászott coin eladási értékét vagy esetleg levonjuk a vásárolt szolgáltatás díját és a különbség után adózunk. Az is előfordulhat, hogy a teljes összeg összevont jövedelemadó alá tartozik, ami után SZJA-t és egészségügyi járulékot is kell fizetnünk. Következő cikkünkben rákérdezünk egy adószakértőnél.

Itt találunk cégeket akik bányász szolgáltatást kínálnak:

Ha kérdésed van a témában írj a gabor@coinbroker.hu címre. 


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra.