Kína a blockchain egyik éllovasa

2021.01.18

A blockchain egyértelműen Kína támogatását élvezi, melynek számos bizonyítékát láthatjuk. Jelenleg a nemzeti blockchain projekt (BSN) részeként egy új rendszer van kialakulóban, melynek célja a nemzetközi központi bankok digitális valutáinak az integrálása.

A BSN nem más, mint egy kínai kormányzati háttérrel rendelkező blockchain projekt, melyet 2019-ben mutattak be, majd 2020. áprilisában indult útjára. Eredetileg blockchainnel foglalkozó kis-, és középvállalkozások megsegítése volt a program célja.

A BSN közreműködésében egy univerzális digitális fizetési hálózat (UPDN) is létrejönne, mely jelenleg a design tervezés fázisában jár. A béta verzió bevezetése 2021 második felére várható, a teljes fejlesztés pedig előreláthatólag 5 éven belül fejeződik be.

A hálózatnak köszönhetően létrejöhet egy standard digitális valuta átutalási és fizetési rendszer, mely összekötné az olyan szolgáltatásokat, mint a bankolás, a biztosítás, a vállalati forrásgazdálkodás és az applikációk, ezzel pedig egy költséghatékony globális fizetési megoldást nyújtana.

Azt is megerősítették, hogy Kína komolyan gondolja a jegybanki digitális valuta (CBDC) további fejlesztését, ami erőteljesen befolyásolhatja a pénzügyi rendszereket.

"A jegybanki digitális valuta teljesen meg fogja változtatni a hagyományos valuták helyzetét, növelve a fizetési rendszerek ellenállóképességét és az áruk globális forgalmát."

A digitális fizetési hálózat csak egy a 2021-es tervek sorában. Várható még a BSN hálózat további fejlesztése, a privát BSN platform népszerűsítése és a BSN rendszerének kibővítése. A blockchain technológia elfogadtatásának felgyorsítása érdekében folyamatos befektetéseket eszközölnek mind a kutatások, mind pedig a fejlesztések területén. 


További információ: www.cointelegraph.com