Jövőnk legnagyobb influenszere

2020.03.25

Érdemes számba vennünk a most kialakult helyzet pozitív és a gazdaságot érintő - várhatóan - negatív következményeit is. Igaz még csak a folyamat elején járunk, de érdemes tisztán látni.

Már most érzékelhető, hogy a digitalizáció fejlődését extrém mértékben fogja támogatni. 17 és 18 éves gyermekeim kapcsán tapasztalom, hogy a szívvel-lélekkel oktató tanárok napok alatt felvették a fonalat, öröm hallgatni előadásaikat a legkülönbfélébb digitális platformokon.

Végre elkezdhetjük arra használni az okostelefonokat és számítógépeket, amire valók. Egyértelműen megállapítható, hogy a sokszor értelmetlen gyakorisággal használt chat háttérbe szorult, helyét a konferenciahívások, videókonferenciák váltották fel.

Az életünk szervezésében, hatékony üzleti egyeztetések lebonyolításában, de legfőképpen online, illetve mobilfizetési szokásainkon lesz érzékelhető a pozitív változás.

Napi bevásárlásainkban meg fog jelenni a pick-up vásárlási mód, ami valljuk be, hogy sokkal fenntarthatóbb, mint a házhozszállítás, ami csak tovább növeli a városok amúgy is kaotikus forgalmát. A pick-up vásárlási formában megrendelem mobilról a termékeket, majd munkahelyem és otthonom között útba ejtve felkapom - akár parkolás nélkül a járdaszegély mellett (curbside) - azokat. Most valamennyi hazai KKV díjmentesen indíthatja el pick-up szolgáltatását a PreDeem.hu felajánlásának köszönhetően.

FŐLEG A GAZDASÁGI HATÁSOKRÓL KELL BESZÉLNÜNK!

Első és legfontosabb jelenségként fogjuk megtapasztalni, hogy ismét beköltözik életünkbe az infláció. Megtakarításaink reálértéke csökkenni fog.

Nagyon sokan lesznek munka nélkül, akik ha digitálisan érettek, akkor részidőben távmunkaként tudnak vállalni feladatokat, amivel mellékes jövedelemre tehetnek szert és nem csak a segélyből kell kijönniük.

Eljön a blokklánc aranykora

A decentralizált rendszerek felértékelődnek az emberek szemében, mivel kiszámíthatók, olcsók és biztonságos szolgáltatások jelennek meg, melyek támogatni fogják életünket és az üzleti vállalkozásokat. Jó példa erre a kriptovaluta alapú hitelezéssel foglalkozó nexo.io és a hazai fejlesztésű inlock.io szolgáltatása is.

A blokklánc alapon működő szolgáltatások napi szinten elérhetővé válnak. Leginkább az élelmiszer nyomon követés területén (szintén hazai hátterű Te-Food.com), amivel nap, mint nap találkozni fogunk az üzletekben megvásárolt termékek kapcsán.

A dokumentumok hitelesítése is pofon egyszerűvé válik

Azon vállalkozások, akik elkezdik használni, - azon túl, hogy innovatív képben tüntetik fel magukat azzal, hogy napi szinten használják a blokkláncot - igazolják, hogy transzparens kommunikációt folytatnak, ami megbízhatóságukat is nagymértékben növelni fogja.

A blokkláncon horgonyzott dokumentumok lehetnek például a vállalkozás weboldalán publikált ÁSZF vagy a partnereknek küldött üzleti ajánlatok, megkötött szerződések. Kevés vállalkozás tudja, hogy a bérszámfejtési iratokat a munkavállalók nyugdíjba vonulását követő ötödik év végéig meg kell őrizni, ami elsősorban a munkavállalók érdeke a nyugdíj megállapítása kapcsán. Ezidáig erre nem volt megfelelő hitelesítési mód, mivel az elektronikus aláírást 10-15 évente meg kell újítani, hogy hiteles maradhasson. A dokumentumok horgonyzása erre is megoldást nyújthat a DocTrusty.com-nak köszönhetően.

Hiszem, hogy a kriptovaluták felértékelődnek!

Az infláció negatív hatásai ellen olyan befektetési termékekkel tudunk majd védekezni, melyek darabszáma korlátos, így sok ember látókörébe kerülhetnek, mint alternatív befektetési lehetőségek a vagyonok értékmegőrzésének biztosítása kapcsán. Amennyiben növekszik a vásárlói igény, a kriptovaluták árfolyamai nőni fognak. Korlátos darabszámuk miatt, igénynövekedés esetén a felértékelődésük elkerülhetetlen.

A befektetők azért lesznek rászorulva a kriptovalutákra, mert a megroppant gazdaságú országokban (ilyen lehet Olaszország és Spanyolország is) akár extrém méreteket is ölthet majd az infláció mértéke. A vállalatok részvényei a gyenge gazdasági környezetben stagnálni fognak. A jegybankok mindent megtesznek, hogy fenntartsák a gazdasági növekedést, azonban 2008 óta a lehető legtöbb kártyájukat már kijátszották, azaz a rendelkezésre álló monetáris politikai eszköztárukat már felhasználták. Nem maradt más a kezükben, mint a pénz számosságának növelése, azaz a pénz nyomtatása, ami az inflációt gerjesztheti és tovább növeli az államok eladósodottságát. A XX. században az arany, a XXI. században a kripto-, (digitális)valuták tölt(het)ik majd be a menedékvaluta szerepét. Nemhiába nevezik a Bitcoint digitális aranynak.

Összegezve:

A most kialakulóban lévő - mondjuk ki - gazdasági válságnak azok lesznek a nyertesei, akik digitálisan és pénzügyileg kimagasló felkészültségűek, továbbá a változásokban a lehetőséget és nem a veszélyt látják. Az MNB továbbra is erős kézzel kezeli a hazai folyamatokat, ami üdvözlendő. Továbbra is fontos célnak tartják az infláció kordában tartását és a likviditást minden esetben biztosítani fogják a bankrendszer számára. Pánikra semmi ok, de nyitottan kell lennünk a ránk váró változásokra.

Itt az idő neves egyetemek online kurzusaira beiratozni és képezni magunkat.

Kitartást, tanulást és jó egészséget kívánok mindenkinek.

Üdvözlettel: Pataki Gábor


A kialakult helyzetre való tekintettel, most különösen fontos lehet megtanulni a kriptovaluta befektetés fortélyait, amire online módon is lehetőség van, ha konzultációra jelentkezik.