Igaz-e, hogy a Bitcoin a digitális arany?

2020.05.25

Dr. Varga Gusztáv ezúttal a Bitcoin és az arany összefüggéseit és különbségeit fejti ki alábbi írásában. Igaz-e, hogy a Bitcoin a digitális arany? Megtudhatjuk, ha elolvassuk a témában alkotott véleményét.

Összehasonlítva a Bitcoin árfolyamának grafikonját és az arany unciánkénti dollár árjegyzéseit az elmúlt hat hónapra meglepően hasonló alakulást találunk.

Amikor egy új befektetési eszközosztályt hasonlítanak össze egy hagyományos eszközzel, a befektetők hajlamosak feltenni a kérdést: "Valóban összehasonlítható?" Nézzük a hasonlóságokat és különbségeket:

Aranyban bízunk

Először kezdjük a sárga fémmel. Az emberek évszázadok óta értékelik az aranyat. Eddig a földből mintegy egy kockányi futballpálya aranyat bányásztak ki mintegy 2000 év alatt. Vagyis ritkasága alapvető szempont.

Az arany ritka szerepe miatt évszázados szerepet játszott a gazdaságban, míg legvégül csupán a dollárnak volt aranyfedezete, míg Nixon 1971-ben megszüntette.

Nyúljunk vissza az ókorba, ahol a filozófus Arisztotelész szerint a pénznek 3 funkciót kellett teljesítenie:

1. Csereeszköz

2. Értékmérő elszámolási egység

3. Értéktároló, a felhalmozás eszköze

A legújabb korban ez kiegészült 2 további funkcióval:

4. Fizetési eszköz

5. Nemzetközi (konvertibilis pénz)

Ma már nem használunk aranyat pénzként, ehelyett elsősorban ékszerekhez és biztonságos menedékként veretlenül (törtarany) vagy befektetési arany formájában, bár ipari felhasználása is jelentős (a frissen kibányászott arany mintegy egyharmad részében), többek között az elektronikában, fogászatban vagy akár az űrben is.

Korától függetlenül minden ember ismeri az aranyat (nem mondom azt, hogy látott is).

Képes volt ellenállni az idő próbájának, az arany továbbra is olyan eszköz, amely nem fog jelentéktelenné válni.


Mi a helyzet a Bitcoinnal?

A Bitcoint 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy valuta, amely független minden kormánytól, hatóságtól vagy banktól. Ez az ötlet a papírpénz használatakor megfigyelhető túlzott központosításnak tartott szabályrendszertől történő szabadulás óhajából származik. Az új, decentralizált valuta létrehozásának ötlete eleinte idealistának tűnt, ám a történelem megmutatta nekünk, hogy meg lehet valósítani.

A Bitcoin eleinte nagyon csekély értékű volt, de azután a deviza iránti érdeklődés növekedett, amikor 2011. február 9-én elérte a dollár paritását. 2011 és 2015 vége között a Bitcoin 4,60 dollárról 426 dollárra emelkedett, több mint 9000%-os növekedést mutatva. Ezután 2015. április 27-től ez év április 27-ig, több mint 3300%-kal emelkedett (224 dollárról 7787 dollárra). Ekkora értéknövekedés soha nem történt a pénzügyi történelemben.

A Bitcoin (és más kriptovaluták) egyik nagy hibája azonban volatilitása (az árfolyam túlzott ingadozása). Mivel a napi kétszámjegyű változás igen gyakori, a Bitcoin a magas kockázatú eszközkategóriába tartozik.

Ennek ellenére nyereségessége eddig vitathatatlan. Ma, a több mint 10 éves létezés és a forgalomban lévő összes többi kriptoeszköz szempontjából, a szakértők általában úgy vélik, hogy a Bitcoin hosszútávon fennmarad.

Az ítélet: arany versus Bitcoin

Ahhoz, hogy a Bitcoint "digitális aranynak" lehessen tekinteni, annak ugyanazokkal a tulajdonságokkal kellene rendelkeznie, mint az aranynak, kivéve a kézzelfoghatóságot.

Megjelenési forma:

Az arany tárgyként is tulajdonolható, míg a Bitcoin csak digitális számsorként létezik, tehát egy infrastruktúrát feltételez. Míg arannyal elvileg bárki kereskedhet, a Bitcoin használata komolyabb ismereteket igényel.

Nézzük az első fő tulajdonságot: a ritkaság

Mindkettőnek korlátozott, valóban korlátozott a kínálata, a Bitcoiné számszerűen is: 21 millió darabban. Napjainkra a bányászat a darabszámot a 18,4 millióval megközelítette.


A valuta szempontjából hasonlítsuk össze a korábban említett három kritériumot:

1. Csereeszköz

Az arany szerte a világon vásárolható vagy eladható ugyan, de csereeszköz funkcióját az áruforgalomban elvesztette. A Bitcoint néhány lelkes vállalkozó elfogadja ugyan, de általánosan elterjedt csereeszköznek nem nevezhető. Mindkettővel jól kiépített tőzsdei forgalomban lehet kereskedni, bár a Bitcoin tőzsdei történetét komoly csalások, lopások kísérik.

2. Értékmérő elszámolási egység: oszthatjuk az aranyat fél unciára vagy grammra, és feloszthatjuk a Bitcoint 1 satoshi értékre, ami 1/100 000 000 Bitcoinnak felel meg. Mindkét eszköz tehát lehet értékmérő, de jelenleg egyik sem az, általános értelemben.

3. Érték tárolása a felhalmozás eszköze: Ez vitatható, kérdéses funkció. Az értéktárolás általában olyan eszközre vonatkozik, amely a gazdasági zavarok során is stabil, mert belső értéke van. A Bitcoin ezt a szerepet már a múltban betöltötte, de a jelenlegi válság idején viselkedése jobban hasonlított a tőzsdei árfolyamok általános alakulásához, nem volt igazán stabil. Sok szkeptikus befektető szerint azért nincs belső értéke, mivel immateriális.

4. Fizetési eszközként (áruforgalomtól elszakadva) mindkét valuta nagyon kevéssé elterjedt.

5. Mindkét valuta nemzetközi pénznek tekinthető, és mindkettővel kapcsolatban egyes országok tilalmakat vezetnek be, ami a Bitcoin esetében sok módon megkerülhető, míg a fizikai aranyra vonatkozó tilalmak más módokon kerülhetők meg (csempészet).


Kérdés, hogy a belső érték csak a kézzelfoghatóságot jelenti? Mi a helyzet a Bitcoin mögötti biztonsággal? Mi történhet a blockchain teljes hálózatával, amely a Bitcoint rendkívül biztonságossá teszi? Miképpen alakul a társadalmi bizalom megteremtésének ezen új módszere?

Az új korszak elindulásával, különös tekintettel a jelenlegi gazdasági visszaesésre, azt hiszem, hogy a következő pár hónapban vagy évben megkaphatjuk a választ. Úgy gondolom, hogy a Bitcoint értéktárolóként fogjuk látni, és hogy a jövőben jelentősen felülmúlhatja a tőzsdei árfolyam alakulást.

Jelenleg az arany a pénzügyi bizonytalanság elleni fedezetként tartja magát, míg a Bitcoint spekulatív befektetésnek tekinthetjük - a többi funkciójában alig található. Ne felejtsük el azonban, hogy a kriptovaluta egy viszonylag új módszer az értékcserére globálisan, biztonságosan és magántulajdonban, sokféle szabadságérzettel, innovációval és az újdonság varázsa sokakat rabul ejt, ami mellett egy aranybefektetés konzervatív, fantáziátlan befektetésnek tűnik.

Az itt megadott információ nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, nem biztat senkit semmilyen pénzügyi műveletre, pusztán informálni akar a Forbes cikke alapján, saját véleményként.