Górcső alatt a kriptókkal kapcsolatos bűncselekmények

2019.06.06

A 2018-ban alapított J5 koalíció létrehozásának célja, hogy felhívja a figyelmet a cyberbűnözésre, annak terjedésére, adózással kapcsolatos bűnügyek felderítése, de egyre többször a kriptókkal kapcsolatos bűnesetekre is kiterjeszti hatáskörét. Jelenleg is 50-60 esetet vizsgálnak adócsalás miatt nemzetközi szinten, köztük egy meg nem nevezett globális pénzintézet és közvetítőinek ügyét, akik az adófizetők számára könnyítették meg bevételeik és vagyonuk elrejtését a hatóságok elől.

A koalíció Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Hollandia és az USA adóhatóságait hozta össze nemzetközi adócsalási ügyek, cyberbűnözés és kriptovalutákkal kapcsolatos bűnügyek felgöngyölítésére. Hivatalos információ nem jelent meg arról, hogy a jelenleg is futó nyomozások közül mennyi kapcsolódik kriptovalutákhoz. Mindenképpen pozitívum, hogy az alapítás óta eltelt egy évben a J5 tagjai több információt osztottak meg egymással, mint az azelőtti egy évtizedben összesen.

A J5 tagjai saját országukban is folyamatosan tevékenykednek. A Holland Tőkepiaci Hatóság 2019. januárjában javaslatot tett arra, hogy tiltani kellene az anonim kereskedés lehetőségét és kötelezni az összes holland pénztárca és kriptotőzsde szolgáltatót az állam által kiadott kereskedési engedély megszerzésére. Még márciusban a kanadai hatóságok megerősítették, hogy több mint 60 kriptovalutákkal kapcsolatos vizsgálat van folyamatban.

Természetesen nemcsak a J5 tagjai folytatnak vizsgálatot kriptókkal kapcsolatos adócsalás ügyében. Japánban több mint 50 ember és 30 vállalat, több mint 92 millió amerikai dollár értékű kriptovaluta tranzakcióról mulasztotta el bevallását.

A dán hatóságok januárban jelentették be, hogy hozzáférést szereztek három meg nem nevezett hazai tőzsde 2016-2018 közötti adataihoz, feltételezve, hogy jelenleg is számos befektetőnek van adófizetési kötelezettsége korábban megszerzett jövedelme után.

Közben Bulgáriában is vizsgálják a kriptovalutákkal kereskedő vállalkozásokat, melynek során arra kíváncsiak, hogy a cégek tevékenysége megfelel-e a törvényben előírtaknak. 


További információ: www.cryptonews.com


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".