Globalizáció veszélyeire mutatott rá a koronavírus

2020.02.29

Közgazdászként nagy érdeklődéssel szemlélem az elmúlt két hónapnak a Magyarországot és a világ gazdasági rendszerét érintő változásait. Tavaly a szuper állampapír 5%-os hozamát kiváló befektetésnek tartották ismerőseim, hiába mondtam, várjuk ki a végét. 

A MÁP+ valóban kedvezőnek tűnik, de mivel nem követi az inflációt, így könnyen előfordulhat, hogy reálhozamot nem érünk el vele. Pár hónappal később 4,7%-os inflációs adattal szembesültünk. A reálhozam szinte teljes egészében elolvadt.

A 2008-as gazdasági világválság óta érdemi - pozitív makrogazdasági -, a hibákat kiküszöbőlő döntés nem igazán született. A problémákat - a pénznyomtatással együtt - a szőnyeg alá söpörték. Szerencsére a hazai makrogazdasági döntéshozók okosan használták ki a helyzetet és Magyarország megerősödött. Csökkenteni tudta tartozásait, továbbá külföldi adósság állománya jelentős mértékben csökkent.

A részvények árfolyamában tökéletesen tetten érhető volt a felelőtlen pénznyomtatás hatása. A pénzbőség felfújta a részvénypiaci lufit, ami a héten ki is pukkadt.

Az infláció évtizedes minimum értékekre csökkent, már-már deflációs veszélyek jelentek meg. A negatív kamat megjelenése a hagyományos pénzrendszer hanyatlását, kapzsiságát hűen tükrözi. Az elektronikus pénz őrzésének díja, bankszámla fenntartási díjak mellett elfogadhatatlan és egyben felháborító.

A Facebook Libra projektje kiverte a biztosítékot a hagyományos pénzrendszer "császárainál", a politikusok jó kutya módjára ráugrottak a koncra és megpróbálják széttépni. A Libra veszte, hogy a meglévő pénzügyi infrastruktúra határára akart építkezni, nem egy teljesen új, modern alapokra épülő megoldást választott.

Stable coin-ok terjedése

A bblokklánc alapon létrehozott, jellemzően az USA dollárhoz kötött árfolyamú, úgynevezett stable coin-ok száma folyamatosan növekszik. Igaz ezek tőkeértéke még nem csípi a bankok szemét, de idővel ez is a géppuskák célkeresztjébe fog kerülni. Lassan jobban megbízom a Binance tőzsde BUSD stable coin-jában mint az EUR-ban. :(

Új pénzügyi blokklánc rendszer van születőben

David Chaum a vakaláírás attya, akinek a blokklánc alapjait köszönheti, ismét aktivizálta magát. Elixir néven egy xx blokklánc hálózat elindítását tűzte ki célul. Március 23-ig szeretne 23 millió dollárt összegyűjteni a rendszer indításához, ami remélem, hogy sikerülni is fog neki. Rajtunk nem múlik, támogatni fogjuk.

Személyes adataink nincsennek bizonságban

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy mainstream technológiai vállalatok (élén a Facebook-kal) nem hajlandóak, vagy nem képesek megvédeni a felhasználók adatait. A titkosított üzenetküldő alkalmazásokkal is gyűjtenek metaadatokat, amelyekkel a fogyasztói viselkedést nyomon lehet követni. A kormányok és különféle szervezetek ezeket az adatokat felhasználhatják a felhasználók manipulálására és végül veszélyeztethetik vele szabadságukat.

Új biztonságos pénzügyi blokklánc születőben

Az xx hálózat célja az, hogy biztonságos, titkosított kommunikációt és fizetési módot kínáljon, ahol a metaadatok is titkosításra kerülnek. - részlet a BitcoinBazis cikkéből

Michael Hayden, a Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója 2014-ben azt mondta, hogy "a metaadatok alapján ölünk meg embereket. Önmagában a metaadatok rendkívül részletes képet nyújthatnak az ember legmeghittebb dolgairól és érdeklődési köréről. Technológiai szempontból sokkal könnyebb óriási mennyiségű metaadatot keresni, mint milliónyi telefonhívást lehallgatni."

Dr. David Lee Chaum elismert kriptográfus, aki az adatvédelmi technológiák területén igazi úttörőnek számít és a digitális pénz feltalálójaként óriási ismertségre tett szert. Dr. Chaum volt az első, aki a metaadatok védelmére szolgáló megoldást javasolt még 1979-ben. 1982-ben a Kaliforniai Egyetemen végzett, ahol disszertációjában a világon elsőként ő javasolt blokklánc protokollt erre a célra.

1995-ben Chaum létrehozta a DigiCash-t, ami első digitális valuta lett, hasonlóan a Libra projekt digitális kosárvalutájához.

Annó a DigiCash működését a bankok ellehetetlenítették. Reméljük az Elixír projekt a fejlett blokklánc megoldását a bankok már nem fogják tudni eltaposni. Azonban aggasztó lehet a pénzmosási szabályok megkerülésére alkalmas alternatív pénzügyi rendszer kialakítása, ami megkönnyítheti a bűnözők pénzügyi tranzakcióinak eltakarását. Mennyivel jobb lenne, ha a pénzügyi rendszer szereplői nem lennének ennyire merevek az innováció ellen, akkor minderre nem lenne szükség.

A globalizációs sebezhetősége

A koronavírus terjedése rámutatott a globális értékesítési és ellátási láncok sérülékenységére.

Hihetetlen, hogy egy eddig 100.000 embert (a föld népességének 0,0000001%-át) érintő járvány ilyen döbbenetes hatásokat fejtsen ki. A média végre kapott egy olyan témát, ami fenntartja a figyelmet.

De a pánikra, nincs szükség! Fel kell ismerjük, hogy a pánikkal saját magunk alatt vágjuk a fát. Az eladósodott gazdaságok akár össze is roppanhatnak, ha sokáig pánikhangulat marad a pénzügyi piacokon.

Riasztó a kínai számadatok mélyrepülése! Egy biztos, a pánik nem vezet jóra!

A kriptovaluták továbbra is egy menekülési utat jelenthetnek sokak számára, mivel számosságuk fix, így ha van irántuk növekvő kereslet az árfolyamuk is emelkedhet vagy határozottabban megfogalmazva emelkedni fog.

A feljegyzés szerződéje: Pataki Gábor a CoinBroker.hu alapítója


Ha kérdésed van írj bátran a hello@coinbroker.hu e-mail címre.

NINCS ROSSZ, CSAK ELHALASZTOTT KÉRDÉS ÉS LEHETŐSÉGET!