Genobank céges tokene

2020.02.20

A GenoBank elgondolása egy olyan, névtelenül használható digitális platform, ahol bizalmas egészségügyi és DNS adatok tárolhatók teljesen biztonságosan. Virtuálisan meghackelhetetlen, titkosított és decentralizált tárolási módszer.

A GenoBanknál rájöttek arra, hogy a világ tudományos közössége elkezdte felfedezni mi minden érhető el DNS szekvenálással - megérthetjük származásunkat, sokkal hamarabb kimutathatók és kezelhetővé válnak bizonyos betegségek, személyre szabottabb gyógyszeres kezelés alkalmazható.

Igaz, hogy a fogyasztó központú DNS vizsgálati termékek hatalmas sikert értek el az elmúlt években, a magánélet védelmével kapcsolatos kérdések mégiscsak kétségeket vetnek fel. Példaként említsük azt a több millió amerikait, akik DNS adatokat adtak át és kaptak meg olyan szolgáltatóktól, mint a 23andMe vagy az Ancestry. Ők akár a GenoBank.io algoritmusát is használhatják ezentúl adatbázisokon belüli keresésre vagy arra, hogy töröljék magukat a rendszerből. Ezzel pedig visszaszerezhetnék a jogot arra, hogy saját maguk rendelkezzenek DNS adataik felett.

Sok cég van ugyan, mely DNS szekvenálással foglalkozik, de mindezt pénzért kínálja, majd megtartja magának a jogot, hogy a mintát másoknak is továbbértékesítse.

A GenoBank.io azt tervezi, hogy gyógyszertárakban és reptereken elérhetővé teszi a fogyasztók számára a név nélkül vásárolható DNS mintavételi készletet, mellyel létrehozhatják saját DNS adattárcájukat. A mintát egy kijelölt laborban tárolják - a donor hozzájárulásával - és létrehoznak egy úgynevezett tokenizált ujjlenyomatot.

A felhasználók stablecoinokat kaphatnak, ha DNS adataikat kölcsönadják kutatási célokra. A hozzáférés csak a tudósoknak biztosított a DNS tulajdonosának kizárólagos engedélyével.

A nagy gyógyszeripari cégek és laboratóriumok lehetőséget kapnak úgynevezett "adat engedély" vásárlására közvetlenül a fogyasztótól átmeneti felhasználásra, ezt azt jelenti, hogy a DNS donorok sohasem veszítik el tulajdonjogukat. Most először a felhasználók is részesedhetnek abból, hogy hozzájárultak bizonyos felfedezésekhez.

A GenoBank megemlíti még a családi DNS mintavételt, mely többszörös előnnyel is jár. Egyrészt lehetővé teszi a családon belüli kóros egészségügyi problémák nyomon követését, másrészt hozzájárulhat új gyógyszerek megalkotásához.