FED üti a részvényeket

2022.09.20

Semmi jóra ne számítsunk szerdán, legalábbis akkor ha részvényekkel rendelkezünk. 

A Federal Reserve egyik legbeszédesebb kijelentése a piacokat illetően Jerome Powell elnöktől származott június 15-én, amikor a jegybank bejelentette a legnagyobb kamatemelést 1994 óta:

"Az év folyamán a pénzügyi piacok reagáltak, és általában megmutatták, hogy megértették az általunk kijelölt utat".

Powell kijelentését követően az S&P 500 már több mint 20%-kal esett a január 4-i csúcsához képest. Más szóval Powell szinte megerősítette, hogy a 2022-es piaci visszaesés pontosan az volt, amit ő és kollégái akartak.

Ha ez nem lenne elég egyértelmű, Neel Kashkari, a Minneapolisi Fed elnöke augusztus 29-én visszhangozta ezt az érzést, amikor azt mondta, hogy "örül" a részvénypiac esésének. Ez azután történt, hogy Powell megismételte elkötelezettségét az infláció elleni küzdelem mellett - még akkor is, ha ez "némi fájdalmat jelent a háztartások és a vállalkozások számára".

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Powell a "fájdalmat" használta annak leírására, hogy mi kellhet az infláció lefaragásához. 

A Wall Street Journal május 17-i rendezvényén azt mondta: 

"Az árstabilitás helyreállítása némi fájdalommal járhat".

Összefoglalva, az infláció tartósan magas volt. Az árak kordában tartásához a Fed szerint a keresletet le kell hűteni a gazdaságban. Annak érdekében, hogy a kereslet lehűljön, a Fed a pénzügyi feltételek szigorítása érdekében húzza a kamatlábak karját, ami a vállalkozások és a fogyasztók számára drágábbá teszi a finanszírozást. A szigorúbb pénzügyi feltételek közé tartoznak a magasabb kamatlábak, az erősebb dollár és az alacsonyabb részvényértékelések.

Amíg az infláció kényelmetlenül magas, a Fed olyan módon fog cselekedni, amely nem kedvez a részvényárfolyamoknak.Ha szeretnéd meglovagolni a felpattanó árfolyamokat (a nagy csökkenés után), használd a Profit Manager trendkövető stratégiáját

További videók és oktató anyagok: linktr.ee/profitmanager