Evergrande és a kriptopiac

2021.09.24

Szeptember elején kezdtek szállingózni a hírek, hogy csőd szélére került az Evergrande. A befektetők elsősorban attól tartanak, hogy ha bedől a vállalat, amely a világ egyik legnagyobb és legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, akkor az a minden szektorban érezteti majd hatását.

Ha Evergrande, akkor azonnal felmerül a Lehman Brothers összeomlása 2008-ből. Az azóta eltelt időszakban a kínai kormánynak lehetősége volt elemezni a történteket és rájönni, hogyan lehet megakadályozni, hogy a történelem megismételje önmagát. Bár ez nem nyilvánvaló, de ez az erőfeszítés jelentősen befolyásolta a kriptovaluták szabályozását Kínában.

A kínai kormány az elmúlt évtizedben megpróbálta elkülöníteni a kínai gazdaság különböző részeit, hogy amikor egy olyan ingatlancég, mint az Evergrande bajba kerül, akkor az ne egyből a bankrendszerben jelentkezzen és ne rántsa magával a gazdaság többi részét. Ugyanakkor a kínai kormány megpróbálta megakadályozni, hogy valami, ami nem hasonlít a bankra, ne is lehessen bank és itt jönnek képbe a kriptovaluták. Az egyik szlogen, melyet gyakran hallani a kriptovalutákkal kapcsolatban az az, hogy a Bitcoin lehetővé teszi saját bank létrehozását. A kínai kormány pedig kifejezetten emiatt aggódik. Szabályozni akarják a bankokat azzal a céllal, hogy biztosak lehessenek benne, hogy a pénzeket körültekintően kezelik. A kriptovaluták viszont lehetővé teszik bárki számára, beleértve az Evergrande-et is, hogy saját bankokat hozzanak létre. Ha az Evergrande-hez hasonló nagyvállalatok pénzt kölcsönözhetnek és fogadhatnak a kriptovalutákra vagy a bányászatra, az pénzügyi katasztrófához vezethet.

Mivel a kriptovaluták lényege az, hogy megkönnyítsék a gazdaság különböző részeinek összekapcsolódását, így talán nem véletlen az az aggodalom, hogy ha a kriptovaluták problémákat okoznának a gazdaság egyik részében, akkor nagyon gyorsan és ellenőrizhetetlenül terjednének át a gazdaság más részeire is. A kínai kormány által a kriptovalutákra vonatkozó korlátozások ennek megakadályozására irányultak. A 2013-as első korlátozások megtiltották a bankoknak, hogy kriptovalutákkal foglalkozzanak, mindezt azért, mert attól tartottak, hogy a kriptovaluták összeomlása esetén a bankok is elveszítenék a betétesek pénzét. Továbbá korlátozták a kriptovaluták fizetési eszközként való használatát. Az egyik legjelentősebb akcióra 2017-ben került sor, amikor bezáratták a hazai tőzsdéket és csak a P2P kereskedést engedélyezték.

Az elmúlt évben a kínai kormány arra a következtetésre jutott, hogy a kínai gazdaság többi része elég erős ahhoz, hogy kibírja, ha az erősen eladósodott ingatlancégek összeomlanak. Ezért olyan rendelkezéseket vezettek be, amelyek korlátozták az eladósodott vállalatok számára elérhető hiteleket, további pénzügyi nyomást gyakorolva az erősen eladósodott vállalatokra.

Rövid távon a kínai kormánynak az Evergrande-del és más ingatlancégekkel kapcsolatos intézkedései valószínűleg nagy volatilitást okoznak a kriptopiacon, melynek már tanúi lehettünk az elmúlt időszakban. Ezenkívül, amint a kormány szigorítja vagy enyhíti a szabályozásokat, a pénz gyorsan és váratlanul mozoghat a kriptopiacon, ami rendkívüli áringadozásokhoz vezethet.


További információk: www.redot.com


Ha szeretnéd egyszerűen, kényelmesen kezelni - a Binance tőzsdén tárolt - portfóliódat, akkor próbáld ki a Profit Manager rendszerünket. Védd tőkédet és jövőben elérendő nyereségedet is. KERESKEDJ STRESSZMENTESEN!   


Az alábbi linken regisztrálj a Binance-ra és 20%-os kereskedési díjkedvezményben részesülsz.