Eltilthatják a tech cégeket pénzügyi szolgáltatások nyújtsától

2019.10.07

Hatalmas cunamit indított el a pénzügyi világban és a politikában is a Facebook Libra digitális pénznek kezdeményezése. Ami azért furcsa számomra, mert a PayPal hasonlót épített ki csak éppen nem tudott világuralomra törni, míg a Facebook nagy eséllyel sikerre vinne egy globális digitális fizetőeszköz elterjesztését. 

Nagyon sok aggódalom teljesen jogos, különösen a pénzmosási szabályok kikerülésének veszélye miatt, ami nehezítené a harcot a terrorizmus és az adók elkerülésével szemben. 

Az USA-ban a pénzügyi világ lobby-ja folyamatosan nagyobb fokozatba kapcsolt, amit látva egyre nagy piaci szereplő - PayPal, Apple, Visa és a Mastercard is - elkezdett kihátrálni a kezdeményezés mögül.

Való igaz, hogy eddig soha nem látott változásokat hozna, fejletlen bankkrendszerrel rendelkező országokban, amely visszafordíthatatlan folyamatokat indítana el. 

Nyár közepén került napvilágra a hír, hogy az amerikai törvényhozás megtiltaná a technológiai cégeknek, hogy pénzügyi szolgáltatásokat vezessenek be. Akár napi 1 Mrd USD büntetéssel is fenyegetnék a "renitens" pénzügyi szolgáltatói babérokra törő technológia cégeket. 

Egy biztos a Libra háborúja még nem futott le, sok hullám várható még a témában.

MIT GONDOLSZ? MI LESZ A VÉGIFEJLET?