Egy magánember véleménye a kriptovaluták adózásáról

2018.02.15

Az alábbiakban egy kedves olvasónk magánvéleményét közöljük krptovaluta adózás témakörben a szerző hozzájárulásával. 

A véleménnyel maximálisan egyetértek

"Kriptovalutát vagy bármilyen más eszközt (pl. ingatlant, autót) véleményem szerint erősen meggondolandó bevinni egy cégbe.

Mi a cél?

Fő cél a profit termelése, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan jutunk hozzá azaz hogyan tudjuk szabadon, saját célra felhasználható pénzeszközzé tenni.
Számomra a fő cél a magánvagyonom növelése, amely adózott, legális jövedelmekből jön létre és szabadon rendelkezhetek vele.

1. Eset ha a kriptovaluta a cég tulajdona

Amennyiben a kriptovalutákat bevisszük a cégbe, akkor az ezekből származó profit is a cég tulajdona, profitja lesz. A cég tulajdona felett a cég rendelkezik, a cég érdekében lehet (elsősorban) felhasználni. Minden bevételt, s minden profit forintot be kell jelenteni a bevallásokban, a NAV ezt figyeli, nyilvántartja, mondhatni hogy sajátjaként tekint rá.
Amennyiben a profitot később magán célra szeretném kifizetni, akkor a tőzsdei befektetések adózásánál is rosszabb feltételekkel lehet elsősorban munkabérként, vagy osztalékként megtenni.

Az ilyen jellegű kifizetések esetében általánosan azzal szoktam számolni, hogy ha 1 millió forint összeget gondoltam osztalék formájában kivenni, akkor ennek 49-51%-át kaphatom kézhez, a többi különféle adókra fog elmenni. A munkabér oldalon, ha szuperbruttósítom a kifizetést, hasonló adóarányt találok.


Miért? Mert a csodálatos magyar adórendszert azért alkották meg, s fejlesztették ilyenné amilyen most, hogy a legális jövedelmeket minden egyes csatornán hasonló nagyságrendben megadóztassák. Kisebb eltérések lehetnek, de a lényeg sajnos ez. Ha a fő cél a cég hizlalása, a profit növelése és a cégben keletkezett profitot számunkra értelmes célra és a könyvelő-NAV páros által elfogadott módon fel is tudjuk használni, akkor természetesen lehet értelme.

Ebben az esetben előny lehet az először költök, esetleg áfát is elszámolok, s a (maradék) profit után adózok elv. Hátrány lehet, hogy rengeteg macerával jár. Sok esetben a költéseket előre kell egyeztetni a könyvelővel, akár egyenként, hogy ezt megtehetem-e, megvehetem-e vagy sem, tehát nem dönthetek szabadon a felhasználásról, hiszen csak az általuk is elfogadott és jogos mértékűnek tartott költségeket lehet elszámolni. Mindenről cégesen számlát kérni, jegyzőkönyvet, feljegyzést írni, megindokolni hogy miért volt rá szükség.

Az is előfordulhat, hogy utólag kiderül, hogy ezt mégsem fogadták el, s egyszerűbb lesz befizetnem a pénztárba - mintha eleve saját zsebből költöttem volna - minthogy vállaljam a macerát és a többletköltségeket. 

Járhatok úgy is, hogy bizony nem ennyit költöttem volna, ha előre tudom, hogy a saját zsebemből fogom fizetni.

Cél lehet az is, hogy a felmerült költségeket a cég fizesse helyettem. Egy autónál, gépnél lehet ennek a gondolatnak is alapja, de a kriptovalutákkal való kereskedés szerintem nem jelent fajlagosan nagy költséget.

2. Eset ha a kriptovaluta a magánszemély tulajdona

Ez esetben az éves jövedelembevallásában kell szerepeltetni és más tőzsdei műveletekhez hasonlóan fizetni utána az adókat.

Talán annyit tennék hozzá, hogy a TB hozzájárulást és külföldi jövedelmek adóját a brókercég rendszerint levonja, amennyiben kifizető helynek minősül. Tehát azt már meg sem kapom a számlámra. Ha nem vonják le, akkor nekem kell befizetnem.
A megfelelő adók bevallása és befizetése után, a megmaradt résszel saját magam rendelkezem. A pénz származása ismert és igazolható, tehát nyugodtan alhatok, felhasználásáról szabadon döntök."Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.