Egy kis adózás a kriptovaluták világából

2018.01.26

Nem újdonság, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenység során keletkező jövedelem adóköteles Magyarországon

Továbbá azt is meg kell határozni, hogy valaki magánszemélyként vagy jogi személyként végzi a tevékenységet, ez ugyanis adózási szempontból két külön kalapba tartozik. Igaz még ez sem sokat segít, hogy eligazodjunk a NAV útvesztőiben, ugyanis Magyarországon még nincs kidolgozott jogi szabályozás a kriptovalutákra. 


Többnyire a NAV állásfoglalásaiból kell kiindulni. Meghatározásuk szerint:

"a kriptovaluta olyan fizetési ígéretet testesít meg, amelyet követelésként kell kimutatni" 

Ennek a követelésnek azonban nincsen lejárata, de ha pénzre váltjuk, akkor van hozama, ami lehet pozitív (nyereség) vagy negatív (veszteség).

Magánszemélyként a kriptovalutákon elért nyereség közel egyharmadát kell befizetni az adóhatósághoz. Ez 15% személyi jövedelemadót és 19,5% egészségügyi hozzájárulást (eho-t) jelent. A kriptovalutával való fizetésre is ez a szabály az irányadó.

Jogi személyek esetén a kriptovaluták besorolása és kezelése egyértelmű: egyéb követelésként kell kimutatni és ennek megfelelően értékelni.

Az elért nyereséget 9% társasági adó és további 15% személyi jövedelemadó, plusz 14% eho (maximum évente 450 ezer forint) terheli, amennyiben a nyereséget osztalék formájában kivennénk a cégből.

Az elmúlt hónapok eseményei azt igazolják, hogy hatalmas az érdeklődés a kriptovaluták piaca iránt. Egyre több ország véli úgy, hogy itt az ideje kedvező szabályozási környezet kialakításának, mint például Fehéroroszország és Ukrajna. Más országok pedig, mint Oroszország és Észtország saját kriptovaluta bevezetésén dolgoznak.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a kriptovaluta bányászatot is. Természetesen a bányászok sem mentesülnek az adózás alól, mivel a bányászat nem titkolt célja a jövedelemszerzés. Az adófizetés során a NAV szabályai az irányadóak. 


További információ: hvg.hu


Ha szeretnél többet tudni az ICO-król vagy meg szeretnéd tanulni, hogyan tudsz vásárolni, akkor gyere el február 1-jén tartandó Workshopomra, amit az A38 Hajón tartok. Jegyet az A38 Hajó weboldalán tudsz venni.

Maximum létszám 50 fő.

Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.