Decentralizált Tőzsde (DEX) a jövő kereskedési platformja

2017.09.09

Hazánkban még nem annyira, de külföldön már egyre inkább ismert téma a decentralizált tőzsde (DEX) témaköre. Ahhoz, hogy jobban megismerhessük miben is különbözik a DEX a centralizált tőzsdétől, nézzük néhány alapállítást.

A centralizált tőzsde "használata" egyszerű, nem okoz problémát, könnyen hozzáférhető. A vásárlások elszámolása brókercégeken és elszámoló házakon keresztül központosított módon, szabályozott körülmények között, sok esetben tőkevédelem mellett történik. Ilyen Magyarországon az Országos Betétvédelmi Alap (OBA), amely sokak befektetett tőkéjét térítette meg az elhíresült Questor botrányt követően.

Míg a kriptovaluták piacán egyre gyakoribb jelenség az olyan hackertámadás, melynek köszönhetően befektetők ezrei veszítik el megtakarításaikat, miközben egy olyan ökoszisztémán "ülünk" a blockchainnek köszönhetően, amely biztonságos.

Felvetődik a kérdés, hogyan tudnánk átváltani coin-jainkat anélkül, hogy rá kellene bíznunk egy harmadik fél szolgálataira? A válasz a decentralizált tőzsdében rejlik.

Mi az a decentralizált tőzsde? (DEX)

A decentralizált tőzsde egy olyan tőzsde/piactér, mely nem bízza harmadik fél szolgálataira az ügyfelek vagyonát. Ehelyett inkább, automatizált folyamatok segítségével közvetlenül a felhasználók között biztosítja a kereskedés lehetőségét. Hasonló mint a P2P utalás, amely rendelkezésünkre áll kriptovaluták utalásakor.

A decentralizált tőzsdéket konkrétan azzal a céllal hozták létre, hogy kiküszöböljék a centralizált modell sebezhetőségét azáltal, hogy a felhasználók bizonyos mértékben megőrizhetik a vagyonuk feletti ellenőrzés jogát. Nem közvetlenül a pénztárcákba küldik a pénzt, ehelyett inkább kereskedési megbízásokat adnak, melyeket digitális aláírással hitelesítenek.

Mik a DEX előnyei a centralizált tőzsdével szemben?

A legnyilvánvalóbb előnye az a tulajdonsága, hogy nem kell senkiben sem megbíznunk, mivel pénzeszközeinket egy saját személyes pénztárcában tartjuk és nem egy harmadik félnél (hagyományos értelemben egy brókercégnél vezetett értékpapír számlán).

A decentralizált modell másik nagy előnye a "magánélet" védelme. A felhasználók nem kötelesek felfedni személyes adataikat, kivéve az olyan eseteket, amikor az ügylet banki átutalást is magában foglal.

Végül, de nem utolsósorban az informatikai háttér is biztosított.

Hátrányok

Természetesen mindig vannak hátrányok és ez az eset sem kivétel.

Néhány decentralizált tőzsde, mint például a Bitsquare működése megkívánja, hogy a felhasználó online legyen az ügylet lebonyolítása közben, hogy bizonyos műveleteket elvégezzen, mint például jelezze, ha a kifizetés megérkezett.

További hátrány, hogy az alapvető kereskedési ügyletek lebonyolításán túl másra nincs lehetőség.

Jelenleg is működő decentralizált tőzsdék: Bitsquare, Bitshares&Openledger, NXT, Counterparty DEX


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz