Csak véletlen egybeesés lenne vagy egy előre kiszámítható minta?

2018.02.01

Az elmúlt években folyamatosan visszatérő minta figyelhető meg az év ezen időszakában a kriptovaluták piacán. Egészen pontosan a kíniai újévet megelőzően körülbelül 23-24 nappal a statisztikák szerint drasztikus hanyatlás (25-35%) tapasztalható, főleg a legnagyobb tőkeértékkel rendelkező Bitcoin esetén. Nincs ez másként idén sem.

A jelentős visszaesés okaként a szakértők a kínai újévet és az azt megelőző időszakot jelölik meg. Idén február 16-án veszi kezdetét a kínai újév (a kutya éve). 

A korábbi évek adatai is azt igazolják, hogy a kínai újév előtti 4-6 hétben a befektetők inkább a fiat pénzre fókuszálnak, ami a kriptovaluta piacon bekövetkező hanyatlást eredményezi. Az alábbi ábrák hűen tükrözik az elmúlt évek hasonló időszakának eredményeit: 

2014. január 7-én indult, a BTC 23,13%-ot esett (24 nappal a kínai újév előtt)

2015. január 26-án indult, BTC 32,35%-ot esett (24 nappal a kínai újév előtt)

2016. január 15-én indult, BTC 24,19%-ot esett (24 nappal a kínai újév előtt)

2017. január 5-én indult, BTC 35,39%-ot esett (23 nappal a kínai újév előtt)


A fenti diagramokat látva már senki sem lepődik meg az árfolyamok jelenlegi alakulásán. Természetesen azt is is ki kell emelni, hogy nem a kínai újév az egyedüli ok, egyéb tényezők is befolyásolják a piacokat. 

Például a helyi hírek rövid időn belül képesek nagy hatást gyakorolni a piacra. Itt van például a múlt heti hackertámadás eredményeként eltűnt 534 millió dollárnyi NEM, mely hír megjelenését követően hatalmasat zuhant a kriptopénzek árfolyama. Bármely bejelentett új partneri megállapodás vagy esemény szintén hozzájárulhat az árfolyamok ingadozásához. 


További információ: steemit.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.