Charlie Munger: Egy Százéves Befektetési Bölcsesség Záróakkordja

2023.11.28

Charlie Munger, Warren Buffett hosszú ideje befektető partnere, 99 éves korában elhunyt

2023. november 28-án, kedd este 10:14-kor (GMT+1) hunyt el Charlie Munger, a Berkshire Hathaway alelnöke, Warren Buffett jó barátja és üzlettársa közel hat évtizeden át. A legendás befektető és polihisztor Munger Kaliforniában távozott az élők sorából.

Buffett és Munger közösen építették fel a Berkshire Hathaway-t (BRK-A, BRK-B), egyike a világszerte milliókat lenyűgöző, legtartósabb és legsikeresebb üzleti partnerségeknek.

Buffett a következőképp emlékezett meg Munger-ről: "Charlie nélkül a Berkshire Hathaway sosem érhette volna el a mai státuszát. Inspirációja, bölcsessége és részvétele nélkülözhetetlen volt."

A Berkshire Hathaway, eredetileg textilgyártó, mára multinacionális konglomerátummá nőtte ki magát, olyan népszerű márkákat birtokolva, mint a Dairy Queen és a Fruit of the Loom, és részesedéssel rendelkezik az Apple (AAPL), Coca-Cola (KO) és más nagy nyilvános vállalatokban.

Munger, aki ismert volt üzleti, befektetési és életbeli bölcsességeiről, évente több ezer Berkshire-részvényes előtt válaszolt Buffettel órákon át tartó kérdésekre. Híres volt arról, hogy gyakran mondta Buffett után: "Nincs hozzáfűznivalóm."

Charles Thomas Munger 1924. január 1-jén született Omahában, és ott is nőtt fel. A középiskolát Buffettel ugyanabban az intézményben végezte, és még serdülőként dolgozott Buffett nagyapja élelmiszerboltjában. 35 és 29 éves korukban találkoztak először, és azonnali barátságot és partnerséget kötöttek.

A második világháború idején, 19 évesen csatlakozott az Egyesült Államok Légierőjéhez, ahol a Kaliforniai Műszaki Egyetemen meteorológiát tanult. A hadsereg után jogot tanult, mivel apja ügyvéd és nagyapja szövetségi bíró volt.

A Harvard Jogtudományi Karra jelentkezve először elutasították, de később felvették, és 1948-ban magna cum laude diplomázott. A jogi kar után Los Angelesbe költözött, ahol ingatlanjogot gyakorolt.

1962-ben Munger befektetési partnerséget indított és jogi irodát alapított, de néhány évvel később abbahagyta a jogi gyakorlatot, hogy a befektetésre koncentráljon.

Munger gyakran beszélt az "élek" ismeretének fontosságáról, vagyis arról, hogy tisztában legyen az ember azzal, mit nem tud.

A Berkshire Hathaway 2017-es éves közgyűlésén Munger így fogalmazott: "Egy jól élő élet lényege, hogy tanulj, tanulj, tanulj. A Berkshire hosszú ideje profitál a befektetési döntésekből, folyamatosan tanulva."

Buffett szerint Munger sokat segített neki abban, hogy jobb ember legyen. "Nehéz elhinni, de 60 év alatt sosem veszekedtünk. Néha eltérő véleményünk volt, de soha nem került sor, de ha érzelmek vagy harag kezdtek belekeveredni, az sosem fordult elő közöttünk," mondta Buffett a 2019-es éves közgyűlésen.

Munger életében nem maradtak el a nehézségek sem. Első házassága Nancy Hugginsszal válással végződött. Egy évvel később 8 éves fia leukémiában hunyt el. Munger egy sikertelen szemműtét következtében elveszítette az egyik szemét is.

Második feleségével, Nancy Barryval 54 éven át tartó házasságuk 2010-ben felesége halálával ért véget. Kapcsolati tanácsokat adva Munger egyszer így fogalmazott: "A legjobb módja egy jó házastárs megtalálásának, hogy megérdemeld azt."

Munger gyakran hangoztatta, hogy az élet titka "egyszerű."

"Ne irigykedj, ne gyűlölködj, ne költs többet, mint amennyid van. Maradj derűs a nehézségek ellenére. Bízható emberekkel foglalkozz, és azt tedd, amit kell. Ezek az egyszerű szabályok olyan jól működnek az életed javításában, és mégis olyan közhelyesek."

Munger életét és karrierjét tekintve, Warren Buffett és a befektetői közösség egy igazi legendát veszített el. Munger hozzáállása, tanácsai, és befektetési filozófiája maradandó hatást gyakorolt a pénzügyi világra, és emléke tovább él azokban, akiket inspirált és tanított.


#CharlieMunger #WarrenBuffett #BerkshireHathaway #BefektetésiLegenda #Bölcsesség #ÜzletiPartnerség #BefektetőiÉletút #OmahaBölcs #BefektetésiStratégiák #MungerInspiráció #BefektetésiFilozófia #PénzügyiÖrökség #BefektetőiBölcsesség #GazdaságiHatás #MungerTanácsok