Chainlink

2020.08.13

A 2018-as hosszú kriptotél idején rengeteg projekt eltűnt a süllyesztőben, ennek ellenére a Chainlink sikeresen fennmaradt, sőt tovább növekedett a medve piaci környezetben is. Ez a menetelés azóta is tart és a projekt kétségtelenül a kriptotér egyik óriássá nőtte ki magát, tőkekapitalizáció alapján jelenleg a 12. helyet foglalja el.

Annak ellenére, hogy technikai szempontból az egyik legfelkapottabb projekt és arra törekszik, hogy alapproblémákat oldjon meg, magának a projektnek az alapjai kevésbé ismertek a nagyközönség számára.


Mi az oracle és miért fontos?

Általánosságban elmondható, hogy a blockchain - melyen okosszerződések futnak - nem csatlakoztatható a hálózaton kívüli adatokhoz, eseményekhez. Ez alapvetően nehézkessé teszi a technológiát, mivel kézi bevitelre kell támaszkodnia, mely nyilvánvalóan nem méretezhető, azaz a végrehajtási képesség kérdéses. Továbbra is egy születőben lévő, fejlődő, de nagyrészt kihasználatlan technológiáról beszélünk.

Az oracle egy decentralizált forrás, mely hatékony működés mellett lehetővé teszi a hálózaton kívüli és a hálózati platformok közötti akadálymentes információáramlást, tranzakciók végrehajtását, mely hatalmas fejlődés a decentralizált pénzügyek, az adatok átvitele és a blockchain életében általánosságban is.


Hogyan működik az oracle?

A Chainlink megoldása a következő: a felhasználó megkéri az általa keresett adatot a csomópontoktól (jelenleg 21), melyek megadják a kért adatot vagy választ. A felhasználó ezután kiválasztja a számára legkedvezőbb választ, mely a legalacsonyabb költségű lenne.

A kért adatot több fél is szolgáltatja (mind az oracle szerepért versenyeznek), ezáltal ösztönzik őket a megbízhatóságra.

Példánkban szeretnénk megtudni az ETH/USD árfolyamát. Mindegy egyes pont egy-egy csomópontot jelöl. A felhasználó kiválasztja a kívánt "forrást" az okosszerződés végrehajtására. A választásnál figyelembe veszi mind az árat, mind az adat lehívás költségét.


Decentralizált pénzügy

A decentralizált pénzügy (DeFi) a pénzügyi eszközök rendszere, mely arra az ötletre épül, hogy bárki, aki rendelkezik internet hozzáféréssel közvetítő igénybevétele nélkül tudjon kölcsönt felvenni, kölcsönt adni vagy bankolni.

A DeFi az első olyan blockchain technológia, innováció, mely fenyegetést jelent a pénzügyi piacokra. A 2017-es száguldó kriptopiacon számos beszélgetésben elhangzott a blockchain és a forradalmasítás egy mondatban, azonban ennek megvalósítása még várat magára.

A Chainlink ausztrál partnere a Synthetix, mely partnerségi kapcsolat a gyakorlatban úgy működik, hogy a Syntehtixnek folyamatosan szüksége van a fiat árak alakulására és a Chainlink ezt megadja neki. A szponzorálással azt érik el, hogy megoszthatják az adatlehívás költségét. A vezető DeFi platformok, mint a Kyber, Bancor, 1inc vagy az Aave is mind aktívan a Chainlinket használják, mely azt jelenti, hogy ezek a platformok megbíznak az okosszerződések adatainak pontosságában.

Mindemellett a Chainlinkben rejlő lehetőség sokkal jelentősebb, mint hogy csak a decentralizált pénzügyekre vagy kriptovalutákra korlátozódjon. A megoldás magában hordozza, hogy nem csak összeköti az összes blockchain hálózatot, de alapvető fontosságú kapocs lehet a kripto és hagyományos piacok között.


Partnerek

Azon kívül, hogy szinte az összes kripto céggel partnerségi kapcsolatban áll, a Chainlink olyan óriás vezető vállalatokkal is összekapcsolódott, mint az Oracle, Thomson Reuters, IBM, Microsoft vagy a Google. További információ: www.medium.com