Chainlink - a figyelem középpontjába kerülhet

2019.05.20

A Chainlink egy olyan decentralizált rendszer, melynek célja, hogy összekapcsolja az okosszerződéseket a való világból származó adatokkal. Mivel a blockchain nem képes arra, hogy a hálózatán kívüli adatokhoz hozzáférjen, így a ChainLink fejlesztői erre a problémára kínálnak megoldást. A rendszer a megszerzett külső forrásból származó adatok alapján kezdeményezi az okosszerződések teljesítését az előre meghatározott feltételek megvalósulása esetén.

A fejlesztők szerint az okosszerződések használata forradalmasíthatja a legtöbb iparágat, de mindez akkor tud hatékonyan működni, ha az okosszerződések kommunikálni tudnak más, külső rendszerekkel, ahonnan valós idejű adatokat, információkat szerezhetnek.

A probléma megoldására létrehoztak egy decentralizált hálózatot, melyen keresztül az okosszerződések kapcsolatba léphetnek a blockchainen kívüli forrásokkal. A kriptográfiának köszönhetően biztosítják a biztonságot adatáramlást, egyben megkönnyítik a blockchainek közötti működést.

A ChainLink hálózata két külön részből áll, egyik a blockchainen, a másik pedig azon kívül működik, ezek együttműködése biztosítja a szolgáltatás teljesítését. A rendszer fejleszthető, a különböző összetevők idővel helyettesíthetők az újabb és fejlettebb technológia megjelenésével.


Mik lehetnek a Chainlink felhasználási lehetőségei?


  • Értékpapírok esetén, melyhez adatokra van szükség a piaci árfolyamokról vagy a kamatlábakról. A kifizetések végrehajtása valósan létező bankszámlára történik, mely megvalósítható a ChainLinken keresztül.
  • Biztosítások kifizetésekor szükség van külső forrásokból megszerezhető adatokra, például, hogy a repülőgép, melyre az illető biztosítással rendelkezett, megérkezett-e időben, azaz valós-e a kifizetés iránti igény.
  • Kereskedelmi szerződések teljesítésekor általában szükség van GPS adatokra a szállítmányokról, a kínálati láncolati rendszerről, a szállítandó árukra vonatkozó váminformációkról. Az összes szükséges adat hozzáadható az okosszerződéshez a ChainLink segítségével.

A ChainLinkben megvan a potenciál, hogy összekapcsolja az okosszerződéseket a külső világgal. Lehetővé teszi a részvevő felek számára, hogy külső információkhoz jussanak, illetve kifizetéseket teljesítsenek a végső felhasználók számára. Pénzintézetek és vállalkozások számára is elérhető, melynek köszönhetően kihasználhatják a decentralizáció nyújtotta előnyöket. 


További információ: www.smartcontract.com


Gyere el a soron következő https://meetup.com/kriptovalutak  ra május 27-én, melynek címe: Kriptovalutákról kezdőknek az alapoktól! Bárki megtanulhatja, ezt garantálom! Jelentkezz az alábbi linken!  


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet? 

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".