Blockchain technológia az energiaiparban

2019.05.07

Míg néhány terület nagyon gyorsan magába fogadta a blockchain technológiát, addig az energiaipar viszonylag későn élt a lehetőséggel, azonban jó néhány sikeres európai projektnek köszönhetően az energiaszektor forradalmasítása is megtörténik.

A blockchain hasznos lehet olyan szituációkban, amikor valami gazdát cserél két fél között és mindez szerződések által szabályozott. Legyen szó termékekről, pénzről vagy jelen esetben energiáról, ugyanazokat az alapelveket alkalmazzák. Ha minden egyes esetben külön készítenék el a szerződéseket, melyet kézi aláírás követ, az nagyon időigényes folyamat lenne, vagyis nagy szükség van a szerződések digitalizálására a blockchain technológia előnyeinek kihasználásával. Ez különösen hatékony lehet a mikroszektor esetében.

Vegyük példának, hogy egy kis szolárfarm tulajdonosa energiát értékesít a szomszédok számára. Természetesen a vásárlók gyors és egyértelmű rendszert akarnak, ellenkező esetben szimplán maradnak a fő energiaszolgáltatónál. A blockchain használatával megadhatják, hogy mekkora összeget hajlandóak kifizetni az energia használatáért anélkül, hogy konkrét tárgyalásokra lenne szükség vagy akár arra, hogy kézzel írják meg a szerződést. Ha a szolárfarm tulajdonosának elképzelése nem egyezik a potenciális fogyasztók által megadott árakkal, akkor sem történik semmi, maradnak továbbra is a korábbi szolgáltatójuknál. Mindez valószínűleg megváltoztatja az egész energiakínálat rendszerét, mely leginkább a kereslethez fog igazodni.

Nagyon fontos a pénzügyi oldal, hiszen a blockchainen keresztül lebonyolított kereskedelem teljes mértékben elszigetelt, nincsenek felszámított tranzakciós díjak.

Számos európai példát láthatunk, melyek esetében a blockchain technológia hatékonynak bizonyult. Ezen projektek nagy része olyan személyekre fókuszál, akik egyben előállítók és fogyasztók is, mint a fentebb említett szolárfarm tulajdonosa.

Sikeresen működik a svájci eredetű Elblox, egy peer-to-peer platform, mely lehetővé teszi, hogy megújuló energia cseréljen gazdát a helyi közösségen belül. A platform használatával a fogyasztók mindössze néhány kattintással vásárolhatnak. 

A blockchain helyi szinten forradalmasítja az energia előállítását, tárolását, eladását vagy vételét. Mivel a kereskedők nem fizetnek tranzakciós díjakat egy központi szolgáltatónak, így gyorsabban reagálhatnak a piaci folyamatok és az árak alakulására, ennek segítésével pedig mikrokörnyezetben optimalizálhatják profitjukat. A helyi energiapiacok létrehozásával a hagyományos energiapiaci modell talán feledésbe merülhet.

Mindezek mellé azért némi bizonytalanság is társul, hiszen nehéz előre megmondani, hogy a blockchain hogyan fog hatni a jelenlegi energiapiacra.

Mindemellett elmondható, hogy a blockchain technológiát úgy fejlesztették, hogy biztonságos legyen, olyan módszerek segítségével, melyeket igencsak nehéz manipulálni, ez pedig hatalmas előnye a decentralizációnak.

Nyilvánvalóan nagyobb fenyegetést jelent a felhasználói oldal. Éppen ezért olyan hitelesítési mechanizmusok használata szükséges, mint amilyeneket az internetes bankolás kapcsán használnak.

A blockchain nagy változásokat hordoz magában, így nem meglepő, hogy az energiaipar a többiek mögött kullog az elfogadásában. Ennek ellenére, már számos sikeres projekt létezik és Európa teljes mértékben nyitott a fejlődés felé. 


További információ: www.linkedin.com


Gyere el a soron következő meetup-ra, melynek címe:  Kriptovalutákról kezdőknek az alapoktól! Bárki megtanulhatja, ezt garantálom! Jelentkezz az alábbi linken!


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp és Kraken tőzsdéken folyó kereskedési felületen.


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".