Blockchain alapú aukciós portál Ukrajnában

2017.09.12

Az ukrán kormányzat a Bitfury közreműködésével saját blokklánc alapú aukciós portál kiépítésén dolgozik, ez már önmagában azért is meglepő, mert Ukrajna sem éppen arról híres, hogy az emberek orrára köti, hogy mi folyik az országukban.


A tervezet szerint, a kísérleti időszakban ezen a platformon értékesítik mindazon eszközöket, vagyontárgyakat, melyeket a hatóságok illegális tevékenységek felderítése során foglalnak le. Az első aukció már le is zárult.
Az ukrán igazságügyi minisztérium ezzel a lépéssel elsődlegesen azt szeretné elérni, hogy a procedúra bárki számára átláthatóbbá váljon és csökkenjen az értékesítésekkel kapcsolatosan felmerülő korrupció lehetősége. A rendszer mindenki számára elérhető és nincsen lehetőség a manipulációra.

A blockchain nem más, mint egy elosztott főkönyvi technológia, melynek jelentős szerepe lehet a közvélemény alakításában. Mivel az állampolgárok számára is egyértelműen áttekinthető és nyomon követhető, így lehetőség nyílik arra, hogy ellenőrizzék a hatalmon lévő kormányzat gazdálkodását. 


Az infrastruktúrát a Bitfury szolgáltatja, mely tapasztalt szakértője a blockchain technológia alkalmazásának. A cég blokklánc alapú megoldásokat nyújt nagyvállalatoknak és állami szervezeteknek. Idén januárban például a grúz kormánnyal kötött együttműködési megállapodást blockchain rendszer bevezetésére. Korábbi működése, fejlesztései, tapasztalatai, kormányzati egyezségei mind olyan tényezők, melyek bizakodásra adnak okot a jövőbeni sikeres felhasználást illetően. 


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.