Bitcoin Lightning Network a mobilkommunikációban

2019.06.14

A szakértők már régen felfedezték hogyan hasznosíthatók a kriptovaluták és a blockhain technológia programok építésére. A GoTenna mobilhálózat építő startup legújabb tanulmánya azt vizsgálja, hogyan decentralizálható a mobilkommunikáció a Bitcoin Lightning segítségével.

Becslések szerint naponta körülbelül 80 milliárd üzenetet küldenek el mobileszközről világszerte. Ahhoz, hogy ezek az üzenetek küldhetők és fogadhatók legyenek, a felhasználóknak néhány nagy mobilszolgáltató cég szolgálataira kell támaszkodniuk, melyek egyrészt centralizáltak, másrészt monopolizált helyzetben vannak regionális vagy akár országos szinten is.

A centralizáció velejárója, hogy ezek a szolgáltatások cenzúrázhatók, megfigyelhetők és az infrastruktúrális kiépítettség is gyakran ütközhet akadályokba, legyen szó például katasztrófa helyzetekről vagy akár a szolgáltatás biztosításának folytonosságáról.

Manapság már szinte mindenki rendelkezik mobiltelefonnal, melyek közvetlenül kommunikálhatnak egymással, megkerülve a centralizált infrastruktúrát. Az okostelefonok megjelenésével olyan technológia áll a felhasználók rendelkezésére, melynek köszönhetően közvetlenül kommunikálhatnak egymással.

Egy mesh hálóhálózatban az adatokat az egymás közelében található eszközök között közvetlenül továbbítják, amíg az el nem éri eredeti célját, melynek megvalósításához hasonló szintű lefedettség és megbízhatóság szükséges, mint a centralizált hálózatok esetén.

A Global Mesh Labs - a GoTenna leányvállalata - elképzelése egy új, nyílt forrású, Lightning Network alapú protokoll mobil telefonokra. A Lot49 egy decentralizált alternatívát jelentene a centralizált mobilszolgáltatók helyett.

A minimalizált Lot49 hálózata a Bitcoin Lightning hálózat alapján működik, a mobilhálózatok is adaptálhatják köszönhetően a nagyon alacsony sávszélességnek és éppen ezért hatékonyan alkalmazható a kevésbé lefedett területeken is.


További információ: www.cryptonomist.ch


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".