Bitcoin árfolyam zuhanása

2018.02.06

A Bitcoin ára 64,5%-ot esett 2017. december 17. óta. Az iparág teljes tőkepiaci értéke mindössze 300 milliárd dollár jelenleg.

Ez bármely piac esetén nagyon nagy visszaesés, bár az is igaz, hogy az árfolyamok ingadozása egyáltalán nem szokatlan a kriptovaluták piacán. A Bitcoin rendszeresen elbukik, majd újjáéled.

Mi okozza a Bitcoin zuhanását?

Egy sor nem túl kedvező hír vezetett a kriptogazdaság visszaeséséhez.

India próbál fellépni a tőzsdén kereskedők ellen. Az ország kormánya vizsgálja a tőzsdei tranzakciókat annak érdekében, hogy beszedje az adókat. Becslések szerint körülbelül 3,5 milliárdnyi tranzakció került Indiába az elmúlt időszakban.

Meg kell említeni Dél-Koreát is. Az országnak nem áll szándékában teljesen betiltani a kriptovaluta kereskedést, de a kormányzat lépéseket tett annak érdekében, hogy az anonimitást kivonja az egyenletből. A dél-koreai kereskedésben most már csak saját névvel lehet részt venni.

Ezek mind hozzájárultak a jelenlegi állapot kialakulásához. 

Még az kezdő befektetők is tisztában vannak a "vásárolj alacsonyan, adj el magasan" szabállyal. 

"A kérdés csak az, hogy az alacsony mikor lesz eléggé alacsony."

Az az igazság, hogy ezt senki sem tudja megmondani. A Bitcoin eddigi leghosszabb hullámvölgye 411 napig tartott és 2015. januárjában ért véget, mely közben 87%-os zuhanást produkált.

A jelen helyzetet vizsgálva elmondható, hogy a mostani 64,5%-os esés mindössze 51 nap leforgása alatt jött össze. Ha ez a tőzsdén történt volna, már megint ott tartanánk, mint 2008-ban és a média válságot emlegetne. Persze közben azt is tudjuk, hogy az egy évtizeddel előtti gazdasági válságot kirobbantó legfőbb ok az volt, hogy az amerikai kormányzat olyan jelzálogokat hagyott jóvá, melyeket a fogyasztók egyáltalán nem tudtak fizetni.

Ami a kriptovalutákat illeti, a megnövekedett szabályozás az esés oka. Ez mindenképpen rossz hír a rövid távon befektetőknek. De akik hosszú távon maradnak a piacon, azok maguktól is rájönnek, hogy a szabályozás szükséges és elengedhetetlen. 

Az Egyesült Államok szenátusában kedden a témában tartott meghallgatáson Jay Clayton, a tengerentúli tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke a Reuters beszámolója szerint azt mondta:

Elképzelhető, hogy a kongresszusnak meg kell változtatnia a pénzügyi szabályozást a kriptodevizák jobb szabályozása érdekében.

További információk: bitcoinhungary.hu


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.