Bank of England vezér: törjük meg a dollár uralmát

2019.08.29

Úgy tűnik a kriptoipar forradalmasítja az egész pénzvilágot. A Bitcoin megjelenése óta a szabályozók és pénzpiacon érdekelt befektetők igyekeztek távol maradni a digitális valutáktól, de úgy tűnik az elkerülhetetlen hamarosan bekövetkezik. A Bank of England hónapokon belül leköszönő vezére augusztus 23-i beszédében arra buzdította a központi bankokat, hogy hozzanak létre egy - a Librához hasonló - közös tartalékvalutát, mely megtörheti a dollár egyeduralmát és minimalizálhatja a lehetséges kockázatokat.

Carney mindig is a világgazdaságot helyezte a középpontba munkássága során, így nem csoda, hogy olyan megoldásokon dolgozik, melyek hozzájárulhatnak a gazdaság fellendüléséhez. A kereskedelmi és valutaháborúk fenyegetése komolyan hátráltatja a gazdasági növekedést, a központi bankok pedig megragadtak az alacsony kamatlábak szintjén, egy újabb gazdasági válság szinte biztosra vehető.

Véleménye szerint azonnali és drasztikus intézkedésekre van szükség. Egyik legfigyelemreméltóbb kijelentése az volt, hogy az amerikai dollár globális tartalékvaluta státuszát meg kell törni, helyette egy, a Librához hasonló digitális valuta jelenthetne alternatívát egy másik nemzeti valuta ellenében.

"Hosszú távon kell megváltoztatnunk a játékszabályokat, az nem megoldás, hogy az egyik pénzügyi hegemóniából ugrunk egy másikba."

Úgy tűnik a többi pénzemberrel ellentétben Mr. Carney támogatja a Libra projektet.

"Mégha az eredeti verzió nem is tökéletes, a koncepció ígéretesnek tűnik."

Egyes vélemények szerint Carney elképzelésének akár a Bitcoin is megfelelhetne, valami olyasmi, ami országhatárok nélküli és független az országok kamatpolitikájától - mondta Richard Galvin, befektetési bankár.

Carney támogatása a kriptovaluták irányában egyértelmű, de ebből természetesen még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a kriptopiac jövőjével kapcsolatban, a világgazdaság alakulásában viszont mindenképpen szerepe lesz az elhangzottaknak.

Még inkább fontos, hogy Carney véleménye előrevetít egy olyan jövőt, melyben a gazdaság fontos szereplői lesznek a kriptopénzek. 


További információ: www.bloomberg.com


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen! 


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".