Az ügyvédi kamara rábólintott a kriptovalutákra

2020.07.02

Amerikában négy ügyvédi kamara is támogatólag állt ki a kriptovaluták fizetési eszközként való alkalmazása mellett, vagyis nem ellenzik a digitális valuták előlegként vagy a szolgáltatás ellenértékeként való elfogadását.

Legutóbb a Columbia Kerületi Ügyvédi Kamara (DCB) közleményében tudatta, hogy a fővárosban praktizáló ügyvédek elfogadhatnának kriptovalutát fizetési eszközként mindaddig, amíg az adott díjszabás reális és teljesen tisztességes az ügyfelekkel szemben. Továbbá a kriptovalutát elfogadó ügyvédeknek az alapvető óvintézkedéseket meg kellene tenniük a biztonságosság érdekében.

A DCB jelenleg mintegy százezer tagot számlál, ezzel pedig az egyik legnagyobb olyan ügyvédi kamara az USA-ban, mely nem tartja etikátlannak, hogy tagjai kriptovalutát fogadjanak el díjazásként.

Észak-Karolina és Nebraska ügyvédi kamarái az elsők között voltak, akik véleményt nyilvánítottak a kriptovalutákkal kapcsolatosan még 2018-ban. Nebraska külön kiemelte a Bitcoint és felhívta a figyelmet a digitális valuták illegális felhasználására. Igaz, hogy Észak-Karolina egy nagyon szkeptikus véleményt fogalmazott meg, megkérdőjelezve a kriptovaluták használatának etikusságát, de végeredményben egyetértett abban, hogy a kriptovaluta vagyonnak minősül.

"Az emberek jórésze a Bitcoint nem tiszta pénznek tekinti és nem szeretnénk, ha ez befolyásolná a Bitcoint elfogadó ügyvédek megítélését."

A DCB a kriptókat egy alternatív, de volatilis valutának tekinti, mely erkölcsi kihívás elé állíthatja az ügyvédeket, ellenben azt is elismeri, hogy a digitális valuta mindenképpen a jövőnk részét képezi.

"Nem állhatjuk útját a változásoknak, még akkor sem, ha szeretnék, és azt el kell ismerni, hogy a kriptovaluták egyre inkább elfogadottá válnak a kereskedők és szolgáltatók körében, beleértve az ügyvédeket is. A szabályok rugalmasan alkalmazhatók az ügyfelek védelmében mindezt úgy, hogy vissza kellene utasítanunk a technológia fejlődését."

További információ: www.cointelegraph.com