Az IMF kriptovaluta kibocsátásra ösztönzi a központi bankokat

2018.11.15

Christine Lagarde - IMF igazgató - véleménye szerint a központi bankoknak meg kellene fontolniuk a saját kriptovaluta kibocsátását, mivel így biztonságosabbá válhatnának a tranzakciók. Az állam által támogatott kriptovaluták teljesíteni tudnának olyan célokat, mint a fogyasztók védelme, a személyes adatok védelme és a csalások megelőzése.

"Úgy gondolom, meg kellene fontolnunk a kriptovaluta kibocsátásának lehetőségét, melynek előnye teljesen egyértelmű. A kifizetések azonnaliak, biztonságosak, olcsók és viszonylagos anonimitást biztosítanának."

Mindehhez példaként említi Kanadát, Kínát, Svédországot vagy Uruguay-t, melyek mind komolyan fontolgatják a saját kriptovaluta kibocsátását, mely az állam felelőssége lenne, akárcsak a fiat pénz. A svédek például teljes erővel dolgoznak az e-koronán, amely akár már jövőre is megjelenhet. Ezek a valuták elérhetnék a tranzakciós költségek csökkentését, miközben maximalizálnák a biztonságot és az elterjedést.

"Minél több embert szolgálunk ki, annál olcsóbb és hatékonyabb a szolgáltatás. Az alacsonyabb költségek és a használhatóság versenyhelyzetet teremt. Ami pedig a magán bankoknak és startup-oknak is előnyös lehetne, hiszen minél inkább a fejlesztésekre, innovációkra koncentrálhatnának."

A készpénzmentes tranzakciók az elmúlt években igencsak elterjedtek világszerte, melyet nem mindenki néz jó szemmel. A Bitcoin például azért jött létre, hogy kihívás elé állítsa a hagyományos pénzügyi rendszereket és újra az emberek kezébe adja saját pénzük feletti ellenőrzés jogát. Természetesen ez nem igazán tetszett a hatalmas pénzügyi óriásoknak. 

Az ügyben a kriptovaluta éllovasok is véleményt nyilvánítottak, ami nem igazán egyezik Lagarde asszony véleményével, hiszen a Bitcoin létrejöttének egyik alapelve pontosan az volt, hogy nincsen semmilyen központi szerv, - pláne nem egy kormányzat - mely azt irányítaná vagy beavatkozna működésébe.


Coinbroker véleménye:

"Felmerül a kérdés, hogy az IMF elnök felvetése vajon milyen hatással lehet majd a monetáris politika eszköztárának szigorítására nézve, hiszen a kriptopénzek a kibocsátásukkor meghatározott szabályrendszerrel működnek, melyet a white paper-ben rögzítenek. Ezt utólagosan nem lehet módosítani. Különösen fontos ez a kibocsátás objektív szabályozásainak meghatározása kapcsán."


További információ: www.news.bitcoin.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.