Az Európa Parlament a szigorúbb szabályozás mellett voksolt

2018.04.21

Az Európa Parlament elfogadta azt a törvényt, mely szerint a kriptotőzsdéket és wallet szolgáltatást nyújtókat kötelezik az ügyfelek személyazonosságának megállapítására. A jövőben a platformoknak regisztrálniuk kell, hogy szabályozott tőzsdei és pénzügyi szolgáltatásokat ajánlhassanak. Az intézkedés a pénzmosás elleni küzdelem része, melynek célja a kriptovalutákkal kapcsolatos anonimitás felszámolása.

A változtatások érintik a kártyakibocsátók szolgáltatását is. Az előre feltölthetős kártyák esetében eddig 250 eurós értékhatárnál kötelezték a felhasználókat személyi azonosságuk igazolására, ezt a határérték most 150 euróra csökkent. A szabályozás vonatkozik minden olyan cégre is, mely kripto és fiat valuták közötti átváltást kínál.

A döntéshozók elmondták, hogy az intézkedés elfogadásában közrejátszottak a párizsi és brüsszeli terrortámadások, valamint a Panama Papers botrány is.

"Euró milliók tűntek el a pénzmosásnak, a terrorizmus finanszírozásának és adócsalásnak köszönhetően. Olyan pénzek, melyeket alapítványokra, kórházakra, iskolákra, infrastruktúrára kellett volna költeni." - mondta el Judith Sargentini, az EP tagja. 

"A keményebb szabályozás kiszélesíti a pénzügyi vállalkozások felelősségét is, kénytelen lesznek alávetni az ügyfeleket az azonosításnak."

Az újragondolt pénzmosás elleni intézkedés 3 nappal azután életbe lép, hogy azt publikálták az EU hivatalos közlönyében. Majd a tagállamoknak 18 hónap áll rendelkezésre, hogy átültessék azt saját jogrendszerükbe. Ezzel pedig felváltják az eddigi kriptovalutákkal kapcsolatos összefüggés nélküli, sokszor átláthatatlan és egymásnak ellentmondó szabályokat. 


További információ: news.bitcoin.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2400-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A Mini Workshop-ra itt jelentkezhetsz.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!