Az amerikaiak nyomoznak a kriptovaluta piacon

2018.05.25

Az amerikai igazságügy nyomozást indított annak felderítésére, hogy a kereskedők vajon szándékosan manipulálják-e a Bitcoin vagy más digitális valuták árfolyamát.

A nyomozás az olyan illegális - árakat befolyásoló - tevékenységékre és visszaélésekre fókuszál, mint például a piac elárasztása hamis ajánlatokkal, mellyel rávesznek más kereskedőket a vásárlásra vagy éppen az eladásra - mondta egy neve elhallgatását kérő személy.

A hatóságok aggódnak, mivel a virtuális valuták több okból is lehetőséget teremtenek a csalásra: egyrészt az emberek szkeptikusak, úgy gondolják, hogy az összes tőzsdén aktív csalás folyik, jellemzőek a durva áringadozások, másrészt a szabályozás hiánya sem kedvez a piac stabilitásának.

A Bitcoin árfolyama jelenleg 7500 dollár környékén mozog, ami a május eleji 9500 dolláros árszínvonalhoz képest elég nagy visszaesés - talán ez is indokolja a nyomozást. Egyesek szerint Kína kriptovaluta ellenes politikája és teljes tiltása vagy a japán és a Fülöp-szigeteki szabályozás mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Bitcoin-t idén 8000 dollár alá küldték.

A hatóságok olyan tiltott taktikákat, visszaéléseket vagy csalást próbálnak felderíteni, melyeket a szabályozó szervek eddig is megpróbáltak kiküszöbölni a részvénypiacokon. Ha például egy kereskedő elárasztja a piacot ajánlatokkal, majd törli őket, akkor az árak egy neki kedvező irányba kezdenek el mozogni és így befolyásolja a piacot.

A nyomozás korai szakaszában tart, a vizsgálatba bevonták a Bitcoint és az Ethert is.

A Bitcoin bűvöletes - 20 ezer dollárt megközelítő - emelkedése azt mutatja, hogy az emberek még mindig nem tudnak eleget és anélkül ugranak bele kriptovaluták vásárlásába, hogy tisztában lennének a kockázatokkal. Az Amerikai Értékpapír Felügyelet is számos vizsgálatot indított ICO-k ügyében, hogy leleplezze a csalásokat és a kamu projekteket.

A Winklevoss fivérek - akik leginkább a Facebook ügy kapcsán lettek ismertek - saját tőzsdéjükön, a Gemini Trust-on már lépéseket tettek a digitális coinok kereskedelmének megfigyelésére. Szintén ők sürgetik a kereskedelmi platformok összefogását, mellyel egy olyan csoportot alkothatnának, akik önszabályozó testületként működnének a piacon. 


További információ: bloomberg.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már közel 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!