5% lehet a kriptovaluták árfolyamnyeresége Ukrajnában

2018.09.18

Az ukrán parlament törvényjavaslatot terjesztett elő a kriptovaluták adózásával kapcsolatban. A tervezet 5%-os adózási rátát javasol magánszemélyek és kriptovaluta kereskedéssel foglalkozó jogalanyok számára 2019-től kezdődően.

Majd 2024. január 1-től a kriptotevékenységből származó profit adózási rátája felugrana 18%-ra, ez pedig megegyezik az ukrajnai alap személyi jövedelemadóval és társasági adókulccsal.

A törvénytervezet célja, hogy a tranzakciók nagy részét kivonja a szürke piacról, melynek köszönhetően növekednének az államháztartás bevételei és a kriptogazdaság is fejlődésnek indulhat Ukrajnában.

A tervezet becslése szerint az állampolgárok jelenlegi kriptovaluta állománya alapján a kriptotranzakciókkal kapcsolatos bevételek körülbelül 1,27 milliárd hrivnyát (43 millió dollár) hoznak majd az államkasszába évente egészen 2024-ig.

A kriptovaluták szabályozása még várat magára Ukrajnában (akárcsak sok más országban is). 2017. szeptemberében már összehívták a kabinetet a virtuális valuták jogi státuszának meghatározására.

2018. májusában az Ukrán Nemzeti Értékpapír-, és Tőzsdefelügyelet feje - Timur Khromaev - elmondta, hogy a Bizottság mérlegelni fogja, hogy a kriptovalutákat pénzeszközként ismerje el, ezzel is sürgetve a virtuális valuták jogi szabályozását. Júniusban azt is felfedték, hogy a hatóságok nem tervezik, hogy a kriptovaluta bányászatot is szabályoznák. 


További információ: www.cointelegraph.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.