10 éves a Bitcoin

2019.01.03

10 éves a Bitcoin, de a fő kérdés az, hogy fog-e újabb 10 évet élni? 


Nakamoto 2009. január 9-én elindította a Bitcoin v0.1 hálózatot. A publikált alapdokumentum (white paper) kezdetben nem sok figyelmet kapott. A mai napig nem tudjuk, hogy ki is állhat a Bitcoin elindítása mögött. Kezdetben a digitális anarchisták és az internet kivetett rétegeinek körében ismerték csak. 

Az első blokkot a zsargonban csak 'genezis blokként' ismerjük, Nakamoto a bankokkal szembeni ellenszenvének demonstrálásaként a következő megjegyzést ágyazta be az első blokkba:

Chancellor on brink of second bailout for banks, vagyis "A pénzügyminiszter a második bankmentés előtt áll" - ami a The Times brit lap tíz évvel ezelőtti címlapján szerepelt.

A 2008-as gazdasági válságot követően született az írás amely azt ecseteli, hogy a brit kincstári kancellár Alistair Darling, a bankok kölcsönadási hajlandóságának drasztikus csökkenése miatt arra kényszerült, hogy komolyabban megfontolja egy második banki mentőcsomag elrendelését. 

A mentőcsomag részeként tőkeinjekcióval, még több és olcsóbb állami garanciával, valamint az alulteljesítő, "mérgező" eszközök felvásárlásával mentené meg a gazdaságot. - Igaza lett, az USA beindította a bankóprést. 

Sokan kezdték eltemetni a Bitcoint, amit a CoinBroker is csak úgy szokott emlegetni, hogy

a Bitcoin egy elavult kriptovaluta, de jó a PR-ja.

A 2018. évben tapasztalt hatalmas áresést érdemes - sebeink nyalogatása helyett - objektív nézőpontból is megvizsgálni.

Az utóbbi év hatalmas árzuhanása ellenére a Bitcoin árfolyama stabilizálódni látszik. Az abnormális mértékű FoMO által fűtött (az angol "Fear of Missing Out" kifejezés betűiből tevődik össze, mely egy mozaikszó, ami magyarul nagyjából annyi tesz "félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk") emelkedést követően nem lett igazuk azoknak, akik tulipánhagyma jelenséget kiáltottak, mivel az árfolyam a korábbinál jóval magasabb szinten stabilizálódott.

Fontos megemlíteni, hogy az elmúlt három év és az azt megelőző időszak áralakulása megdöbbentő párhuzamot mutat. Ha megvizsgáljuk a chartot, akkor látható, hogy mindez korábban egyszer már megtörtént. Ha az események a szokásos mintát követik a jövőben is, akkor minden okunk megvan az optimizmusra. De ez az amit senki sem tudhat biztosan! 

Kép forrása alapblog.hu


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen. 


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".