A vietnámi miniszterelnök jóváhagyja a Bitcoin-t fizetési eszközként elfogadó tervezetet

2017.08.28

A vietnámi miniszterelnök, Nguyen Xuan Phuc jóváhagyta azt a tervezetet, mely az olyan digitális valuták, mint a Bitcoin hivatalos fizetőeszközként történő elismeréséhez vezet az országban 2018-ban.

A helyi média jelentése szerint a miniszterelnök utasította a központi bankot, a pénzügyminisztériumot és a közbiztonsági minisztériumot, hogy tanulmányozzák és dolgozzák ki a virtuális valuták szabályozásának jogi kereteit.

A folyamat várhatóan 2018. augusztusában fejeződik be. A kriptovaluták hivatalos keretek között történő elismeréséhez szükséges jogi dokumentumok elkészítését szintén az év végéig kell véglegesíteni.

Ezzel egyidejűleg a vietnámi tisztviselők feladata, hogy a digitális valuták adózási rendszerén dolgozzanak. A rendszer - mely meghatározza, hogy a virtuális valuta használói az országban hogyan adóznak - várhatóan 2019. júniusában kerül bevezetésre.

Ugyanazon év szeptemberéig további javaslatokat várnak arra vonatkozóan, hogy miként lehet kezelni vagy megakadályozni a kriptovaluták felhasználásával kapcsolatos jogsértéseket.

A terv a 2015. évi polgári törvénykönyv tulajdonjogi rendelkezéseinek módosítására is felszólít. A módosítás várhatóan javítja mind a hazai és mind a külföldi befektetők jogainak és érdekeinek védelmét.

A vietnámi kormány digitális valutákkal kapcsolatos, 2014-ben kifejtett álláspontja teljesen megváltozott.

Abban az időben az ország központi bankja kifejezetten nem ajánlotta a kriptovaluták használatát. Ismételte, hogy felhasználók nem állnak védelem alatt, amennyiben elveszítik befektetéseiket. A bank azt is megtiltotta a hitelintézeteknek, hogy virtuális valutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat ajánljanak.


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra.