A szabályozást sürgetik az Egyesült Királyságban is

2018.11.28

Mint vezető fintech nagyhatalom, az Egyesült Királyság kiemelten fontos terület a kriptovaluta szabályozás területén is, ezért minden onnan érkező hírre oda kell figyelni. Pozitív hír, hogy véleményük szerint a kriptovaluták nem befolyásolják a pénzügyi rendszer stabilitását, ami érthető is a kriptopiac jelenleg egyre inkább csökkenő tőkeértéke mellett. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Bitcoin hálózatán dollárban mért érték napi szinten meghaladta a 8 trilliárd dollárt, ami a MasterCard napi 11 trilliárdos forgalmának 73%-át teszi ki, ami figyelemreméltó mennyiség.

A múlt héten Londonban megrendezett konferencián a kriptovaluták szabályozása volt a legfőbb téma, ahol Christopher Woolard - a Brit Pénzügyi Felügyelet (FCA) - igazgatója a kriptovalutákról, besorolásukról és azok lehetséges szabályozásáról beszélt. Jelezte a szabályozók azon szándékát, mely szerint átfogó választ adnának a kriptovaluták tiltott használatának visszaszorítás érdekében.


A digitális termékeket vagy valutákat három kategóriába sorolják be:

- Tőzsdei tokenek (exchange tokens): például a Bitcoin vagy a Litecoin, gyakran kriptovalutaként emlegetjük őket. Nem töltik be a pénz szerepét, blockchain platformot használnak és létrejöttüket nem támogatta a központi bank vagy bármely más központi szerv, befektetési eszközként funkcionálnak.

- Értékpapír jellegű tokenek (security tokens): ezek már bizonyos jogokat biztosítanak a tulajdonosnak, illetve egy meghatározott mennyiségű jövőbeni profitot.

- Felhasználható tokenek (utility tokens): melyek használatával hozzájuthatunk bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.


A Felügyeleti Hatóság - és egyben Woolard szerint - gyors és egyértelmű intézkedésekre van szükség az egyre inkább elterjedőben lévő digitális eszközök szabályozására nemcsak Angliában, hanem globálisan is.

Az FCA a Kincstárral és a Brit Jegybankkal közös együttműködésben vizsgálja a kriptovalutákat, az elosztott főkönyv technológia használatának hatásait, piaci integritását és a pénzügyi bűncselekmények kockázatát is. 

A Kincstár tervei szerint határozott lépéseket tesz a kriptovaluták illegális területeken történő felhasználása ellen.

"A pénzügyi bűncselekmények és a kriptovaluták illegális használatának visszaszorítása érdekében a Kincstár átfogó intézkedések bevezetését tervezi, az EU Pénzmosás Elleni Irányelveinek alkalmazását és azok továbbfejlesztését."

Woolard várakozásai szerint a kriptoeszközök elfogadottsága tovább növekszik a fogyasztók és vállalkozások körében az Egyesült Királyságban és globálisan egyaránt.


További információ: www.crowdfundinsider.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.