A Ripple bármikor befagyaszthatja a felhasználók vagyonát

2018.01.09

A Ripple az elmúlt időszakban folyamatosan szóbeszéd tárgya volt kirobbanó értékének és emelkedő piaci kapitalizációjának köszönhetően. Ha 1000 dollárnyi XRP-t vettünk volna egy évvel ezelőtt az most fél millió dollárt érne. De az árán kívül van még egy dolog, ami rendszeresen felmerül a Ripple-lel kapcsolatban. Állítólag a Ripple Labs-nak megvan a hatalma arra, hogy befagyassza a számlatulajdonosok egyenlegét. Ha a hír igaz, akkor ez valóban aggódásra adhat okot.

2014. augusztusában a Ripple csendben bevezette a Freeze/Fagyasztás nevű funkciót. Pár hónappal később a Ripple társalapító - Jed McCaleb - megpróbált kivenni néhány milliárdot XRP-ben miután elhagyta a céget. Korábban azonban aláírt egy olyan egyezményt, hogy hetente nem adhat el 10 ezer dollárnyi XRP-nél többet, de ő megpróbálkozott egy egy milliós értékkel a Bitstampen keresztül, mely nem mellesleg éppen egy XRP átjáró/csomópont. McCaleb akciójáról tudomást szerezve a Ripple beavatkozott és megakadályozta ezt a cselekményt, mégpedig az "egyenleg fagyasztás" funkcióval, mely lehetővé teszi a cég számára, hogy leállítsa az XRP mozgását.

De mindez már nagyon hosszú idővel ezelőtt történt, mármint ha a kriptovaluták piacán történt eseményeket nézzük. McCaleb azóta elindította a Stellart, mely piaci kapitalizációját megnégyszerezte néhány nap leforgása alatt, ezzel a top 10-ben landolva. És ott van még mindig a Ripple, mely jelenleg kiválóan teljesít.

A Ripple átalakulása az egyik legmenőbb kriptovalutává elég gyorsan történt. 3 hónappal ezelőtt még senki sem akarta megismerni. Most mindenféle nemű, demográfiai illetőségű és bármely iparágban tevékenykedő kereskedő Ripple-be fektetett, és nemcsak pénzügyileg, de érzelmileg egyaránt. Ezen a szinten bármi, ami felmerül fenyegetheti a coin felfelé ívelő pályáját - mint például a negatív hírek. Itt jön elő megint a "nagy fagyasztás" elnevezésű funkció és erre reagálván a hívek azt a mondatot hangsúlyozzák, mely a Ripple oldalán szerepel, mégpedig hogy "Senki sem fagyaszthat be XRP-t."

De mi is az igazság valójában? Befagyaszthatja a Ripple a felhasználók vagyonát vagy sem? A válasz a Ripple által 2014-ben kibocsátott dokumentumban rejlik, mely a balance freeze funkciót mutatja be:

"A freeze protokoll kiterjesztése azt a képességet biztosítja az átjárók számára, hogy bizonyos felhasználók számláját befagyaszthatják."

Az a kifejezés tehát, hogy senki sem fagyaszthat be XRP-t csak félig igaz. A Ripple nem rendelkezik azzal a csodaképességgel, hogy eltávolítsa a vagyont egy felhasználó személyes XRP pénztárcájából. Például, nem foszthatja ki a felhasználó Nano S pénztárcáját. De ha az a vagyon egy olyan Ripple átjárón tárolódik, mely alkalmazza a freeze funkciót, akkor akár zárolhatják is. Nem csak az XRP fagyasztható be, de bármely hozzá kapcsolódó számla is, például USD számla.

A Ripple-t védők szerint ebben a tekintetben semmiben sem különbözik bármely más kriptovalutánál. Ha például Vitalik Buterintől ellopnak 10.000 ETH-t és elküldik a Bitstampre, akkor bizonyára nyomást tud gyakorolni a tőzsdére, hogy befagyasszák azt az ethert, amíg a nyomozás zajlik. A Ripple-ben rejlő különbség az, hogy a vállalat speciális kapcsolatot alakított ki az átjárókkal, ami soha nem látott hatalmat ad ezeknek az úgynevezett "bankoknak" a kezébe, mely alapján bármely egyén számlája befagyasztható.

Természetesen ezzel senki sem akar arra célozni, hogy a Ripplenek ez a feltett szándéka, ez nem tenne jót az "üzletnek", teljesen ellentmondana a kriptovaluta eredeti céljának. De ha terroristákról és pénzmosásról van szó az már egy egészen más kérdés.

A Ripple magyarázatában az áll, hogy ez a funkció megadja annak a lehetőségét, hogy bizonyos egyének számláját befagyasszák, ha felmerül az illegális tevékenység gyanúja.

Ha a hatóságok azt feltételezik, hogy a kriptovaluta tulajdonosa bűnügybe keveredett, akkor megpróbálhatnak engedélyt szerezni, hogy hozzáférhessenek az adott tőzsdei számlához, de ehhez bizonyítékot kell bemutatni, hogy alátámasszák a kérés jogosságát. De ha az adott tőzsde éppen egy Ripple átjáró, akkor egyszerűen csak kérhetik a Freeze funkció aktiválását és ez a nagy különbség a Ripple és más kriptovaluták között. 


További információ: news.bitcoin.com


Ha szeretnél többet tudni az ICO-król vagy meg szeretnéd tanulni, hogyan tudsz vásárolni, akkor gyere el január 17-én tartandó Workshopomra, amit az A38 Hajón tartok. Jegyet az A38 Hajó weboldalán tudsz venni. Maximum létszám 50 fő.

Híreket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amit már 1100-an meg is tettek.