A profit vagy az élmény motiválja a befektetőket?

2020.11.18

Sokszor említettem már nektek, hogy André Kostolany Tőzsde pszichológia könyvének köszönhetem, hogy 27 évvel ezelőtt elkezdtem tőzsdei befektetésekkel foglalkozni. 

Kostolany hitt benne, hogy az emberi pszichéje irányítja a tőzsde világát. Néha gúnyosan a technikai elemzésre csak annyit mondok, hogy azok a vágyak infografikája, abban is benne van, hogy a psziché a tőzsdén - és az életünkben is - önbeteljesítő képességgel bír.

Jelen blog bejegyzésem célja ennél sokkal távolabbra mutat. Elgondolkoztam:

Vajon a befektetés élményéért fektetünk be vagy a profit ami motivál minket?

A tényeket - sokak által nem ismert statisztkákat - látva, a devizatőzsdéken az újonnan érkező tőke 90%-a elég három hónapon belül, majd később ismételten próbálkoznak a pórul járt befeketők. De miért, ha nem az élményért?

A daytrade azaz a napon belüli árfolyamok ingadozására spekulációk is nagy arányban elvéreznek a részvény tőzsdéke is. Én is csak két embert ismerek személyesen, akik mesteri szintre csiszolták türelmüket, figyelmüket és így valóban hosszú évek, évtizedek után is tudnak pénzt keresni a tőzsdén napon belüli kerekedésükkel.

A türelem és fegyelem egyenes arányban áll a sikerességgel. 

- ebben biztos vagyok.

Hogy kéne/kellene türelmesebbnek és fegyelmezettebbnek lennünk? 

Kit is kéne kordában tartani? Saját magunkat, ami a lehető legnehezebb dolog a világon. Főleg akkor, ha folyamatosan hagyjuk magunkat befolyásolni, azáltal, hogy híreket olvasunk, piaci pletykákban kezdünk el hinni. Azaz a tutti tippet keressük, a pillanatok amikor léphetünk, dönthetünk végre egy befektetési pozíció megnyitásáról vagy éppen lezárásáról.

Sok ember nem szeret dönteni, de a tőzsdei befektetésekben mégis ezt az élményt találjuk meg, a lehető legtöményebb formában.

Ha felismerjük, hogy szenvedélyünkké válik a tőzsde, az már egy nagy lépés, de a nehézségek itt még nem értek véget. Le kell mondjunk az élmény forrásáról.Vajon miért nem a profitra koncentrálunk?

A profit megszerzése maga a mámor, ezzel szerintem mindenki egyetért. Viszont a profit olyan, mint a szerelem ki kell várni, türelemmel kitartással.

Nem igaz, hogy próbálkozni kell sokat és eredményeként elérjük a profitot is. Azért nem igaz, mert minden próbálkozás azaz befektetési pozíció megnyitása és lezárása, élményt okoz számunkra és élményszegény időszakokban elcsábulunk.

Tőzsdézzünk egyet, szerezzünk egy kis élményt, ezt mondja a tudatalattink, miközben ész érvek a kivárásra, türelemre intene.

A türelemmel is csínján kell bánni, mert könnyű átcsapni konokságba, ami még rosszabb beleszeretni egy adott befektetési pozícióba vagy akár egy részvénybe, kriptovalutába.

Élményszerzés szempontjából a legveszélyesebb mindig az időzítés megtalálására való törekvés. Meg akarjuk találni a jó beszálló pontot.

Biztos, hogy megtalálható a jó beszálló pont?

Több mint negyed évszázad tapasztalat és csalódott próbálkozásai után, azt kell, hogy mondjam kár üldözni a jó beszálló pontot.

Sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha meghatározzuk a szabályokat és az tűzön, vízen keresztül betartjuk, betartatjuk saját magunkkal.

Milyen szabályokat kell felállítsunk?

Mi a maximum kockázat amit vállalunk?

Mennyi nyereség elérésért vállaljuk a tőként kockáztatását?

Milyen időközönként vagyunk hajlandó kockáztatni?

Alkalmanként és egy adott befektetési termékben összesen mennyi pénz vagyunk halandó tenni?

Látszólag ezek nagyon egyszerű kérdések, de próbáljátok csak megválaszolni magatoknak, majd gondoljátok át, milyen eszközeitek állnak rendelekezésetekre, hogy be is tatassátok. 

Be is tartssátok, saját magatokkal!!!!


A cikk támogatója

INDÍTSD EL SAJÁT PORTFÓLIÓDAT DEMO ÜZEMMÓDBAN, VAGY A BINANCE TŐZSDÉHEZ KAPCSOLATAN IS KEZELHETED KIRPTOVALUTÁIDAT

profitmanager.io