A Moszkvai Értéktőzsde felkészül a kriptovaluta kereskedelemre

2017.08.31

A Moszkvai Értéktőzsde olyan infrastruktúra kiépítésén dolgozik, mely lehetővé teszi a kriptovalutákkal történő kereskedést. A tervek szerint kriptovalutákkal, azok derivatíváival és ETF-ekkel (Tőzsdén Kereskedett Befektetési Alap) is kereskednének.  

Mindeközben egy bejelentés is napvilágot látott az orosz helyettes pénzügyminisztertől - Alexei Moiseevtől - mely szerint a Bitcoin-t és társait, mint pénzügyi eszközt kellene szabályozni.

A Moszkvai Értéktőzsde a megtartott sajtótájékoztatón az alábbiakat nyilatkozta az orosz állami médiának, a Tass-nak:

"Már régóta dolgozunk egy olyan platform kiépítésén, mely lehetővé teszi a kriptovaluta kereskedelmet, különösen nagy hangsúlyt fektetve a kereskedés utáni szolgáltatásokra."

A Moszkvai Értéktőzsde a legnagyobb tőzsdecsoport Oroszországban. Számos kereskedelmi piac működtetésében játszik fontos szerepet, például részvények, kötvények, derivatívák, külföldi valutapiac, pénzpiac, nemesfém.

Jelenleg a középpontban egy olyan szabályozásnak a kidolgozása áll, mely meghatározza, hogy milyen feltételekkel lehet a Moszkvai Értéktőzsdén kriptovalutákkal kereskedni, mindezt a vásárlók érdekeinek figyelembe vételével.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

"Készen állunk arra, hogy olyan pénzügyi termékek kereskedelmét szervezzük, ahol van kereslet az ajánlattevők részéről és megfelelő jogi védelmet biztosít az ügyfeleknek. A tőzsdén lehetőség van mind kriptovalutákkal, mind azok derivatíváival történő kereskedelemre, akárcsak kriptovaluta alapú ETF kereskedelemre."

A Tass szerint egy másik orosz tőzsde is fontolgatja, hogy kriptovalutákkal kereskedik platformján. Forgalmát tekintve a harmadik legaktívabb tőzsde a szentpétervári, Moszkván kívül pedig a legnagyobb.

A tőzsde összhangban áll az orosz helyettes pénzügyminiszter - Alexei Moiseev - jelenlegi arra irányuló javaslatával, hogy a kriptovalutákat mint pénzügyi eszközöket kellene kezelni és szabályozni.

A sajtótájékoztatón a tőzsde megegyezett a helyettes pénzügyminiszterrel, hogy a platformon való kriptovaluta kereskedelem csak a képzett befektetők számára engedélyezett.

A központi bankkal és a tőzsdével folytatott folyamatos tárgyalásoknak köszönhetően Oroszországban egyelőre csak folyamatban van a digitális valuták definiálására és kereskedelmére irányuló törvényjavaslat megalkotása.


UPDATE: 

Visszavonás

A délután folyamán cáfolat érkezett az ügyben, legalábbis a hír a korábbi formájában nem igaz. 

A Moszkvai Értéktőzsde mindössze a pénzügyminiszter-helyettes kijelentésvel megegyező álláspontot képvisel, miszerint a kriptovaluta kereskedés csak képzett befektetőknek, szabályozott platformon lesz elérhető, a jövőben valamikor...


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra.