A likviditás a kulcs, ha a blockchaint tekintjük a pénzügy jövőjének

2020.05.14

A likviditás tűnik az elsődleges faktornak a piacok és tőzsdék egészséges működését illetően és kifejezetten fontos tényező a gazdasági kereskedés szempontjából.

Ha már fizetőképesség, akkor három kategóriáját különböztetjük meg: piaci likviditás, tőzsdei likviditás és eszköz likviditás


Hagyományos értelemben vett piaci likviditásról beszélhetünk, ha egy eszköz gyorsan megvásárolható vagy eladható anélkül, hogy befolyásolná az eszköz általános árát. A kriptopiacokon ennél azért sokkal többet jelent.

Azért mert egy piac aktív, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kereskedés gyorsan vagy akár hatékonyan történik. Mint már a kriptokereskedés első éveiben megtapasztalhattuk, a kereskedés volumene egyszerűen generálható néhány szereplő beavatkozásával, ami természetesen nem egyenlő az egészséges piaci működéssel. Tartsuk észben, hogy nem a piac volumene, hanem inkább a valódi piaci kereskedés számít, ahol egy ügylet a lehető leggyorsabban lebonyolítható, magas likviditás, - számtalan eladó és vásárló részvételével - alacsony tranzakciós díjak és maximalizált profit mellett. 

Ezzel ellentétben egy illikvid piacon magasak a tranzakciós díjak, a vásárlók sem tolonganak, és nagy különbségek mutatkoznak a vásárlók legmagasabb és az eladók legalacsonyabb árai között.


A tőzsdei likviditás is kiemelten fontos, bármely tőzsdei szolgáltatóról legyen is szó, hiszen ennek hiánya magasabb kockázatot és kevesebb lehetőséget jelent. Az árak manipulálása is könnyebb egy illikvid piacon, ez a tőzsdék jelen fejlődési fázisában az egyik olyan komoly kihívás, mellyel szembe kell nézniük. Az illikvid tőzsdék könnyen azonosíthatók arról, hogy magas piaci volumen mellett nem képesek nagyobb üzletek teljesítésére, mivel nem áll rendelkezésre elegendő tőke vagy humánerőforrás.

Jelenleg a tőzsdei likviditás jó része a centralizált tőzsdéken található, míg az úgynevezett decentralizált tőzsdék komoly likviditási problémákkal küzdenek.

A centralizált tőzsdék, mint a Bitfinex, Coinbase vagy Binance sokkal inkább likvidek, mint a decentralizáltak, éppen ezért ez utóbbiak kiemelt küldetése, hogy áthidalják a likviditási problémákat, növeljék a felhasználhatóságot és csökkentsék a díjakat.


Jelenleg a leginkább likvid eszköznek a készpénz, ezen belül is az amerikai dollár tekinthető. Bármely más eszköz, mely könnyedén átváltható készpénzre, szintén magas likviditású. A kriptovilágban a leglikvidebb a Tether (USDT), amely év elején a kriptokeresdelem teljes tevékenységének csaknem a felét tette ki. Igaz, már megtanultuk, hogy a volumen nem megbízható fokmérője a likviditásnak. Ami a Tethert igazán likviddá teszi az a tőkeértéke és az a tény, hogy mindenkori értéke az amerikai dollárhoz kötött, mely segít a volatiltás kezelésében.

Éppen ezért nagyon fontos egy eszköz likviditásának a meghatározása, melynek során meg kell figyelni a tőzsdén szereplő kereskedési párjait, árfolyamát, a különböző tőzsdék közötti kereskedését illetve azt, hogy hány tőzsdén található meg.

Ha egy kriptoeszköz egy népszerű tőzsdén kereskedhető és az emberek számára könnyedén elérhető, az közvetlenül befolyásolja a projekt sikerét. Ha nem listázzák elengedő tőzsdén, akkor ennek éppen az ellenkezőjét érik el. Egy eszköz illikviditása azt jelenti, hogy a vásárlóknak túlzó költségekkel kell szembenézniük ahhoz, hogy hozzájuthassanak a tokenhez, mely komoly problémákat okozhat a projekt elfogadtatásának folyamatában.

A volumen talán hamisítható, de a likviditás nem. A kereskedési volumen nagysága félrevezető információt jelenthet a befektetők számára, miközben egy tőzsde vagy egy eszköz minőségéről nem sokat árul el. Ezzel szemben a likviditás valódi értékmérő lehet, mivel a magas likviditású tőzsdék és eszközök osztatlan előnyt élveznek, ha a széles körű elfogadottságról van szó. Ők azok, akik még idejekorán rájöttek, hogy a likviditás további likviditást eredményez, mely kéz a kézben jár a skálázhatósággal. 


További információ: www.cointelegraph.com