A legnagyobb orosz légitársaság a blockchaint használja a repülőgépek feltankolásához

2018.08.28

A blokklánc ipari felhasználása az üzleti partnerek közötti garanciákat automatizálja, a gyorsaság és a valós idejű elszámolás a költségek optimalizálását eredményezi. Magyarországon jövő júliusban bevezetendő azonnali utalási rendszer alkalmazásával egy hasonló megoldás sikeres lehetne idehaza is. 


Az orosz Gazprom és a szintén orosz S7 Airlines légitársaság sikeres együttműködésének legújabb fejlesztését mutatta be, mely nem más, mint egy blockchain alapon működő üzemanyag feltöltő rendszer.

A Gazprom hivatalos honlapján megjelent sajtóközleményből kiderül, hogy a repülőgép üzemanyag feltöltési rendszerének rendkívül pontos és időérzékeny tevékenysége során az új AFSC (Aviation Fuel Smart Contract) rendszer javította a folyamat gyorsaságát és hatékonyságát. Ugyancsak hatékonyan automatizálták a repülőgép üzemanyag ellátásának tervezését és elszámolását.

Az AFSC rendszernek köszönhetően a légitársaságok és repüléssel foglalkozó vállalatok azonnal fizethetnek a feltankolás időpontjában, nincs szükség előre fizetésre vagy bankgaranciákra és jelentősen csökkenti mindkét fél pénzügyi kockázatait. Ez megnövekedett gyorsaságot és hatékonyságot eredményez, továbbá a légi szállítás folyamatainak költségcsökkenését.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a légitársaság felvigye a szükséges információkat a jövőbeni tranzakcióról. A szerződésbe bekerül az üzemanyag kívánt mennyisége, az ára, majd a rendszer az adatok felhasználásával automatikusan kijelöli a feladatot az üzemanyagszállító sofőrjének a reptéren.

A pilóta kérelmezi a meghatározott üzemanyag mennyiséget a rendszeren keresztül, majd a rendszer küld egy kérvényt a légitársaság bankjához, hogy igazolja ennek fedezetét a bankszámlán. A visszaigazolási folyamat gyakorlatilag beindítja a feltankolási folyamatot, majd a fizetést azonnal elszámolják.

Mind az üzemanyagellátó, mind a légitársaság könyvelése automatikusan megkapja az információt a tranzakció lebonyolításáról az összes dokumentummal együtt.


Az új rendszerről a Gazprom embere - Anatoly Cherner - beszélt:

"A digitális projektek alkalmazása, együttműködésben más nagyobb partnerekkel lehetővé teszi, hogy a vállalkozásunk egy magasabb technológiai és hatékonysági szintre lépjen."


További információ: www.ccn.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 5 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.