A központi kriptovaluta betenne a bankonknak?

2018.01.29

A blockchain vagy elosztott főkönyvi technológia, egy lehetséges alternatíva a pénzügyi és bankszektorban. A legtöbb top bankár már felfigyelt rá, de azt is tudják, hogy a blockchain új ajtókat nyithat meg és keresztbe tehet a bankoknak. 

A még nagyobb fenyegetésről persze hallgatnak, amely nem más, mint a központi bank. Képzeljük el a következő esetet. A központi bank kibocsájtja saját blockchainen alapuló kriptovalutáját. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók magánál a központi banknál tartsák digitális pénzeszközeiket. Ebben a rendszerben a kis-, és nagyobb tranzakciók szinte azonnal végrehajtásra kerülnek. Ez megszüntetné a lakossági bankok iránti igényt, ezáltal kiiktatna egy sor hazai és globálisan is fontos bankot.


Hagyományos bankok és a blockchain

A hagyományos bankok élvezettel cincálgatják a blockchaint, erre számtalan példa van a nagyvilágból. 

A legfőbb kártyakibocsátók viszont (Visa, AmEx, Mastercard) másképpen állnak hozzá a kérdéshez, mindannyian úgy tervezik, hogy a jövőben kiaknázzák a blockchainben rejlő lehetőségeket. 


Központi bankok és a blockchain

A központi bankok blockchain iránti érdeklődése többirányú. A BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja) például kidolgozott egy zseniális módszert a különböző kriptovaluták elemzésére. Nem is az a kérdés, hogy mire tudják felhasználni az új módszereket, hanem hogy a központi bankok vajon alkalmazzák-e majd a saját blockchainüket és kriptovalutájukat. 

Mit is jelent ez?

A központi bank által kibocsátott kriptovaluta valószínűleg feleslegessé tenné a lakossági bankokat. Ami azt jelentené, hogy sok bank arra kényszerülne, hogy tovább álljon.

De gondolkodjunk még előrébb. Kezdjük azzal, hogy a különböző központi bankok helyi kriptovalutákat bocsátanának ki kriptodollár, kriptoeuró vagy akár kriptoyen elnevezéssel. Ezek a központi bankok valószínűleg kialakítanának egy olyan mechnizmust, hogy az adott valuták egymás között átválthatóak legyenek. Ezzel meg is érkeztünk a probléma forrásához, ugyanis azt tapasztalnánk, hogy a gyenge kriptovaluták tulajdonosai idővel átváltanának az erősebb kriptovalutára, így végül egy kriptovaluta maradna és az euró paradoxon megismétlődne.

Az országoknak többé nem lenne teljes körű felügyeletük saját országuk gazdasága felett. Talán egy darabig élveznék, hogy mennyire erős az adott kriptovaluta, de ezzel együtt el is veszítenének olyan fontos dolgokat, mint a kamatlábak meghatározásának képességét, az infláció vagy árak feletti kontrollt. 


További információ: enterprisetimes.co.uk


Ha szeretnél többet tudni az ICO-król vagy meg szeretnéd tanulni, hogyan tudsz vásárolni, akkor gyere el február 1-jén tartandó Workshopomra, amit az A38 Hajón tartok. Jegyet az A38 Hajó weboldalán tudsz venni.

Maximum létszám 50 fő.

Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.