A Kínai Jegybank is saját digitális valutát fejleszt

2019.07.09

A Kínai Jegybank állítólag saját kriptovaluta fejlesztésén dolgozik, válaszul a Facebook Libra coinjára, mivel ez utóbbira jelentős kockázati tényezőként tekintenek, mely megingathatja az ország vagy akár az egész világ pénzügyi rendszerét.

A központi bank próbálja felgyorsítani a folyamatot és minél előbb megjelenni egy saját kriptovalutával, mellyel célja, hogy bebiztosítsa élvonalbeli szerepét a globális kriptovaluta versenyben, mely törekvéseket a Kínai Népköztársaság Állami Tanácsa már jóvá is hagyott.

"Folyamatosan nyomon követjük majd az új globális digitális valutát" - mondta el Wang Xin a Jegybank Kutatási osztályának vezetője."

"Kormányzati szempontból leginkább annak szentelünk figyelmet, hogy mindez milyen hatással lesz a pénzügyi szolgáltatásokra, a monetáris politikára és a pénzügyi stabilitásra."

Ha a Libra sikeresen elindul az nagy kihívás elé állíthatja a létező amerikai dollár központú nemzetközi pénzügyi rendszert és mindez szoros megfigyelést és felügyeletet igényel.

Bármely olyan funkció, amit a fizetésen túl betölthet, jelentős változásokat eredményezhet a globális monetáris rendszer szabályaiban és a szabályozóknak fel kell készülni erre a lehetőségre is. A világ gazdaságának el kell döntenie, hogy hogyan alkalmazkodik ehhez a kihíváshoz és erre a saját digitális valuta kibocsátásának felgyorsítása megfelelő lépés lehet.

"A jegybank által kibocsátott digitális valuta hozzájárulhat a monetáris politika hatékonyságának fejlesztéséhez és segíthet optimalizálni a fizetési rendszert."

Más kriptovalutáktól eltérően, a Facebook által kibocsátott white paper szerint a Libra teljes értéke mögött valós tartalékok állnak. Bankbetétek, rövid lejáratú állampapírok garantálják majd a Libra értékét. A projekten kívül bemutatásra került a Libra Szövetség is, - 28 vállalkozásból álló konzorcium - mely a digitális valuta működését irányítja majd. 


További információ: www.cointelegraph.com


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".