A jogalkotók nemzeti fenyegetésnek tekintik a kriptovalutákat?

2019.08.23

Mióta a Facebook bejelentette saját coinja - a Libra - elindítását, amely akár a dollár uralkodó szerepét is megtörheti, a kriptovaluták egyre több figyelmet kapnak, mely nem mindig pozitív, legfőképp a törvényalkotók részéről.

A szabályozók aggódnak a lehetséges illegális felhasználási lehetőségek miatt és képtelenek a nagyobb képet, a kriptovaluták előnyeit vizsgálni. Néhány szakértő úgy gondolja, hogy az egész panaszáradat csupán csak álca a nagy bankok számára.

CoinBroker: a blokklánc technológia a XXI. század egyik legnagyobb találmánya, ami nemcsak valós dolog, de értéket és transzparenciát hozhat az életünkbe. Kevesen látják még, hogy a kriptovaluták csak kiegészítőként funkcionálnak majd a blokklánchoz, nemcsak rájuk kéne koncentrálni, hanem az országok innovációs stratégiáiban minél előbb alkalmazni kellene a blokklánc technológiát.


Trump egyenesen rosszallását fejezte ki a Librával, sőt a Bitcoinnal kapcsolatosan is.

"Nem vagyok a kriptovaluták nagy rajongója, ezek nem tekinthetők pénznek, értékük nagyon változó és alap nélküli. A szabályozás hiánya ösztönzést adhat a törvénytelen viselkedésre, legyen az drogkereskedelem vagy bármely más illegális tevékenység."

A kongresszus tagjai erőteljesen gyanúsnak ítélik meg a kriptovalutákat, sőt a Libra projekt leállítását kérték a Facebook csapatától további vizsgálatok befejezéséig.

"Egyetlen dolog motiválja őket: saját maguk. Hatalmas hiba lenne, ha lehetővé tennénk a nagy tech óriások számára, hogy beszivárogjanak a fizetési rendszerekbe vagy olyan helyzetbe kerüljenek, mellyel befolyásolhatják pénzügyi rendszerünket."

A fenti nyilatkozatokból egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb jogalkotó nemzeti fenyegetésnek tekinti a kriptovalutákat, melynek számos indoka lehet.

"Nem csoda, hogy számos politikus egyetért Trump elnökkel a kriptovaluták kérdésében, hiszen a Libra coin jelentős fenyegetés jelent az amerikai dollárra és a FED gazdaságban betöltött szerepére."

Jose Llisterri - az Interdax kriptotőzsde alapítója - szerint egy olyan nagy projekt, mint a Libra képes arra, hogy megzavarja az amerikai dollár tartalékvaluta státuszát, mely már nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető.

"A kriptovaluták összemosása a bűnözéssel a nagy bankok mantrájává vált, mivel ez az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatnak az új technológia ellenében, mely globális hatalmukat fenyegeti." - mondta a Cypherium platform ügyvezetője.

Lars Seier Christensen - a Concordium elnöke - szerint természetes, hogy a szabályozók közelebbről is vizsgálni szeretnék a kriptopiacot. Nem végeznék jól a munkájukat, ha nem szeretnék tisztázni a kockázati tényezőket. Nyilvánvaló, hogy vannak problémák a helyes KYC és AML ellenőrzések lefolytatásával, mely aggodalommal tölti el a hatóságokat.

"A blockchain egy valós dolog, míg a kriptovaluták kiegészítőként funkcionálnak a blockchainhez. Amikor a kriptovaluták vezető pozícióba kerülnek, elkerülhetetlen a spekuláció vagy az illegális felhasználás. Mindenesetre megjegyzendő, hogy a blockchain masszívan növekszik és a megfelelő kialakításnak és az azonosítási folyamatoknak köszönhetően még inkább nyomon követhető alternatívát kínál, mint bármely más üzleti modell."


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen! 


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".