A félvezetők hiánya döntheti be az autóipart és indíthatja be az inflációt?

2021.03.09

Jelen cikkben Pataki Gábor közgazdászként írja le véleményét, ami magánvéleménynek tekintendő.

Nagy lehet a baj, ha a Fehér Ház napirendjére tűzte a félvezető-ellátás kérdését. Joe Biden kérésének megfelelően az USA felülvizsgálja saját kínálatát, a Fehér Ház pedig 37 milliárd dollárt biztosít az amerikai félvezető-ellátás biztosítására, költségek fedezésére.

A mikrochipek olyan kis parányi szerkezetek, melyek nélkül nem léteznek okostelefonok, autók, műszaki és szórakoztató cikkek, de még a megújuló energiatermelés sem működhetne. A félvezetők hiányában a digitális világ nem kap levegőt.

A modern autók sem léteznek mikrochipek nélkül és hiányuk a termelés leállásához vezethet. Jól látjuk ezt a Ford esetében is, melynek vezetői a termelésük 20%-os csökkenését jósolják, a Tesla Motors pedig két hétre leállította a Modell 3-as gyártását. - ez elég katasztrofálisan hangzik a cégek eredményére nézve, mindemellett a gépjárművek árának jövőbeni növekedését vetíti előre.

Új félvezető gyárak indítása sem megoldás, hiszen nem valósítható meg elég gyorsan, belépési korlátja pedig legalább 10-12 milliárd dolláros beruházást jelent, ami nem kis összeg. Továbbá minimum három év folyamatos tanulás és tesztelés is szükséges, mire elindulhat a félveztők gyártása.

A kínálat fix, a kereslet növekszik, amire a COVID miatt megnövekedett elektronikus eszközvásárlás is nagymértékben rásegített. A digitális eszközök árnövekedése elkerülhetetlen, ami egy újabb lökést adhat az inflációnak, ahol már nem a növekedés a kérdés, hanem annak mértéke, pontosabban, hogy hol lehet az infláció csúcsa.

Az extra méretűvé duzzadt hitelek hasonló veszélyt hordoznak magukban, mint egy extrém magas mértékű short pozíció egy vállalat részvényei esetén. A Game Stopnál láttuk, hogy mi történik, amikor nem tudják tartani a short pozíciókat. Ez megtörténhet az hitelek esetében is, csak éppen mindez extrém mértékű inflációban csúcsosodhat ki.

Szeretném, ha nem ismernénk meg az hiperinflációt testközelből, de ha bekövetkezik, akkor egyedül azoknak lesz széles a mosolya, akik vagyonuk egy részét megszámlálható, azaz nem "elinflálható" befektetésekben tartják, mint például a kriptovaluták, melyek mögött van fundamentum, érdemi tőkeérték és forgalom.