A digitális jegybankpénzek és a Bitcoin „harca”

2021.04.13

Egyre több cikkben olvashatunk a jegybankok által kibocsátandó digitális jegybank pénzekről, mégis nagyon kevés információ lát napvilágot, ami elmagyarázná, hogy miért is lesz jobb az embereknek, ha digitális jegybankpénzt használnak. Az az érv, hogy "az okosvárosok így készpénzmentesen működhetnek" nagyon gyenge lábakon áll, mivel ma is tudunk készpénzmentesen élni, ha bankkártyát használunk vagy az azonnali utalási rendszereket (Instant Payment) vagy akár a Revolutot.

Akkor mégis mi szól a digitális jegybankpénz mellett? Az kétségtelen, hogy a digitális jegybankpénzek használata sokkal biztonságosabb lehet, mint a bankkártya rendszerek.

Azonban az is tény, hogy az információk központosítva lesznek, ami a jövő generációja számára nem biztos, hogy az előnyök között kerül majd feltüntetésre, ha mérlegelni kell, hogy melyiket válasszák egy blokklánc alapon működő stablecoin vagy egy hagyományosnak mondható kriptovaluta közül.

Elnézve a jövő generációját, amint önként és ingyen árusítják ki adataikat a Facebookon vagy a TikTokon, nem túl pozitív a kép viselkedésükről, főleg nem az adatbiztonsággal kapcsolatos tudatosságukról.

De térjünk vissza a Bitcoin és a digitális jegybankpénzek összehasonlítására.

Mi is a Bitcoin a jelenlegi megítélés szerint?

Jó pár éve digitális aranyként emlegetjük szakmai körökben, de napjainkban egy igen furcsa (kriptobefektetők számára pozitív) jelenség figyelhető meg. Sokan, akik eddig az aranyban hittek, mint menedékben, elkezdték "vésztartalékaik" egy részét Bitcoinba tenni. Ez jól látszik az arany árfolyamának gyengélkedésén is.

Egyes jegybankok felelőtlen pénznyomtatása, a hitelek fizetési moratóriumának bevezetése egy olyan sajátságos pénzügyi környezetet hozott létre, amellyel valós közelségbe került a hiperinfláció veszélye. Márpedig a Bitcoin népszerűségét leginkább ez a lehetőség táplálja. Az elmúlt években Dél-Amerikában több alkalommal is láthattunk rá példát.

Valójában nem kérdés, hogy fog-e tovább erősödni a Bitcoin vagy sem. Maximalizált darabszáma, ismertsége és kereskedelmi volumene kapcsán, ez ma már - sokunk számára - egyértelmű. A fő kérdés sokkal inkább az, hogy a jegybankok által kibocsátandó digitális jegybankpénz mivel fog többet nyújtani vagyonunk/megtakarításaink értékállóságának megőrzése érdekében?

Milyen digitális jegybankpénz vehetné fel a versenyt egy maximalizált darabszámú, decentralizált rendszeren működő kriptovalutával?

Főleg akkor, ha a blokklánc hálózatra egyre több pénzügyi (DeFi) és okosszerződés alapon működő üzleti vállalkozás épít.

A digitális jegybankpénz akkor tudna sikeres lenni, ha a mostani digitálisan létrehozott számlapénzekhez képest gyorsabb és olcsóbb lenne a mozgatása, de ez biztos, hogy sérti a bankrendszer érdekeit. Akkor is sikeres lehetne, ha a jegybankok monetáris eszköztára nagymértékben csökkenne vagy legalábbis nem befolyásolnák szakpolitikai eszközök.

De a végső megoldás az lehetne, ha kizárnák annak esélyét, hogy a digitális jegybankpénz értékét mesterségesen csökkenteni tudják az éppen regnáló kormányok, jegybankárok.

Mindezeket figyelembe véve a digitális jegybankpénzek csak akkor vehetik fel a versenyt a blokklánc alapon működő okosszerződéseket üzemeltethető rendszerekkel, ha maguk a jegybankok biztosítják a digitális jegybankpénzen keresztül a jövő gazdaságának motorját, pénzügyi és technológiai infrastruktúráját és teret adnak az innovációnak.

Azaz a központi bankok egy személyben válnak a gazdaság innovátorává és a technológia kiszolgálójává, ami már annyi érdeket sértene, amit csöppet sem lesz könnyű megvalósítani. 


Az alábbi linken regisztrálj a Binance-ra és 20%-os kereskedési díjkedvezményben részesülsz.