A Bitcoin nem halott

2018.08.17

A Coinmetrics.io egyik alapítója - Nic Carter - kikelt magából, mert már nagyon elege van abból a tudatlanságból, a sok félreértésből, sőt egyenesen hazugságból, ami a kriptovalutákkal kapcsolatban megjelenik a médiában.

"Elegem van már azokból az újságírókból, akik vagy tudatlanok vagy egyáltalán nem is hajlandóak utánanézni a kriptovalutáknak. Igaz, hogy nem áll rendelkezésemre elegendő idő ahhoz, hogy megcáfoljam az összes marhaságukat, de azért néhány témán keresztül megpróbálom."

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a Washington Post-ban megjelent Matt O'Brien írása "A Bitcoin teljes katasztrófa" címmel. Az írás azt sugallja, hogy a Bitcoin egyáltalán nem működik és nincsen semmilyen haszna sem. Olyan téves feltételezésekre támaszkodik, mellyel teljesen félrevezeti az olvasókat.


Az első fontos kérdés, hogy a Bitcoin valuta-e van sem. Mr. O'Brien azzal kezdi, hogy az árstabilitás hiánya miatt a BTC nem tekinthető valutának. Érdekes módon Mr. Carter majdnem egyet is ért ezzel a ponttal, de csak majdnem. Az ő besorolása szerint a Bitcoin protokoll egy teljes pénzügyi rendszer és benne a Bitcoin árupénz, a pénzegység, melynek minden lehetősége megvan arra, hogy tartalékvalutává váljon.

A WP a volatilitást a Bitcoin abszolút velejárójaként írja le, viszont azt már kihagyja, hogy lehetetlenség egy időben megfelelni az összes olyan fontos tételnek, mint a szabad tőkeáramlás, a szuverén monetáris rendszer és a fix árfolyamok. A Bitcoin teljesíti a szuverén monetáris rendszer és a szabad tőkeáramlás feltételeit. A tervezésekor természetesen nem az instabilitás elérése volt a cél, a volatilitás egy kialakult tulajdonság, nem pedig létrejöttének a célja.

Ráadásul a cikk a decentralizáltságot úgy próbálja beállítani, mintha egy rossz tulajdonság lenne, nem pedig előny és, hogy az egész rendszernek óriási a számítógépes kapacitás igénye.

Ez egy általános félreértés. Az a tény, hogy a kibányászott egységeknek értékük van, arra ösztönzi a bányászokat, hogy rövid és hosszú távon is tisztességesen működjenek közre a hálózat működtetésében. Ez pedig biztosítja a szükséges kapacitás forrását.

Egy az egyben az a probléma a WP cikkel, hogy az alapját egy szubjektív kinyilatkoztatás képezi, mely szerint a Bitcoin egy értéktelen gazdasági rendszer, majd olyan adatokat és információkat húz elő, mellyel megpróbálja igazolni állítását. A Bitcoin valóban volatilis, de egy feljövőben lévő árupénz is egyben, mely egy kis közösségből nőtte ki magát világszintre. Természetes a változékonysága, hiszen a növekedés sem éppen lineáris. 


További információ: www.news.bitcoin.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 5 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.