A bankok joggal tartanak a stablecoinoktól

2020.03.04

Egyre több bank növekvő aggodalommal tekint a stablecoinok terjedésére, ami nem csoda, hiszen a negatív kamat és az elektronikus pénz őrzésének díja költségessé teszi a pénz bankban történő tárolását az átlagemberek számára.

A hazai bankok körében végzett felmérés is azt mutatja, az esetlegesen keletkező hozam nagy részét elviszik a számlavezetési költségek. Az sem egyedi eset, hogy a nehezen összegyűjtött - és a bankra bízott - pénzünkből kevesebbet kapunk vissza egy év elteltével. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy akkor vajon mire is jók a bankok?

A Bank of England pénzügyi helyettes kormányzója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kriptovaluták akár meg is szüntethetik a banki hitelkibocsátást. A stablecoinok közösségi platformokba történő integrálása oda vezethet, hogy tömegek fognak áttérni a kriptovalutákra a bankban tárolt pénz helyett. Példaként említi a Facebook Libráját, hiszen az képes lehet olyan széles körben elterjedni és elfogadottá válni, amely már veszélyt jelenthetne a hagyományos banki szolgáltatásokra. Éppen ezért a szabályozóknak és a központi bankoknak minél előbb fel kell készülni a kriptovalutákkal és ezen belül is a stablecoinokkal kapcsolatos kihívásokra.

A stablecoinok számos előnnyel bírnak, alacsony utalási költséggel működnek, főleg a határokon átívelő fizetések esetén. Továbbá a stablecoinok használatával azok is bekapcsolódhatnak a pénzügyek világába, akik nem rendelkeznek hagyományos banki kapcsolattal. 


További információ: www.bitcoinbazis.hu, www.fokusz.online